2016. augusztus 31., szerda

Lynn Cullen: Mrs.Poe


"Egyszer egy bús éjféltájon, míg borongtam zsongva,fájón,
S furcsa könyvek altatgattak, holt mesékből vén bazár..."


Már nem emlékszem hogyan bukkantam erre a könyvre, -még a könyv kiadójáról sem hallottam- de amint elolvastam a tartalmát tudtam, hogy Edgar Allan Poe és Frances Osgood  szerelmi története nekem való.
Imádtam minden egyes sorát, a történet vége pedig, Poe rémtörténeteihez hasonlatos izgalmakban bővelkedik.
1845. New York: ekkor találkozik Poe és Frances. Kezdetben pusztán rokonszenvezik egymással a kor két elismert szerzője. Poe ekkor robban be igazán a köztudatba  A Holló  című versével mellyel igazi híresség lett.

A zárkózott Poe huszonhat évesen feleségül veszi az akkor tizenhárom éves unokahúgát, Frances pedig egy nőcsábász portréfestő felesége, aki -szerencsére?- nyolc hónapra kilép családja kötelékéből, hogy nőket hajkurásszon. Fanny-t és két lányukat egy baráti házaspár fogadja be, akik támogatják a szégyenben maradt nőt, anélkül, hogy ezt az orra alá dörgölnék.

Poe és Fanny hasonló társadalmi körökben mozognak, így egy többször találkoznak, váltanak cinkos pillantást, vagy éppen bátorítják, dicsérik egymást. Mrs.Poe vagyis Virginia sokat betegeskedik ezért Fanny egyre többször látogatja meg a fiatal nőt.

"A világ egyik legforgalmasabb városában ők mintha valamiféle saját maguk építette kietlen szigeten léteztek volna, hátat fordítva a társadalom sodrásának, amely a  megroggyant ajtajukat csapkodta."

 Miközben Fanny és Poe az érzelmeikkel, a társadalmi elvárásokkal, pletykákkal hadakozik hírességek egész sora masírozik át a díszleten. Kéznyújtásnyi közelségre kerül Dickens, Lousia Alcott, Samuel Morse vagy éppen Liszt Ferenc!! akiért annyira rajongtak a nők, hogy képesek voltak a zeneszerző által hátrahagyott kávézaccot fiolákban a nyakukban hordani!

Korhű, hangulatos, tényekre építkező regény melynek szereplői újságon keresztül a saját költeményeikkel üzentek egymásnak amit aztán egész város olvashatott , majd szalonokban fojtott hangon összesúgva botránkozhattak meg- Micsoda szégyen! közben ők is élték a saját kis álságos, hazug életüket.
A botrány Fanny barátnőjének családját sem kerüli el.

Szereplőink életének alakulása a szerző utószavában olvasható. Nem éppen egy happy enddel végződő szerelmi történet volt az övék.

Talán a könyv borítója és kevésbé ismert kiadó is tehet arról, hogy nincs annyira felkapva a könyv, pedig megérdemelné. Sajnos hemzseg a nyomtatási és helyesírási hibáktól. Talán egy új kiadást is megérdemelne.

Értékelés:
5 holló csipegette cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése