2017. június 10., szombat

Tara Altebrando: A Távozás

Minden tekintetben különleges ez a könyv. A történet, az elbeszélés módja de még a szöveg megjelenítése is kivételesnek számít.

Hat ötéves gyerek eltűnik egy floridai városból. Tizenegy év után immáron tizenhat évesen egyszer csak egy furgon kiteszi őket lakhelyükön zsebükben térképek, hogy hazataláljanak. A hatfős csoportból egy fiú hiányzik.

A történetet a hiányzó fiú húga Avery, a csoportból egy fiú Lucas, és egy lány Scarlett szemszögéből ismerjük meg.
Van aki szerint egy pedofil tartotta fogva ennyi ideig a gyerekeket, Scarlett anyja szerint szerint viszont az ufók vitték el őket.

A tinik emlékeznek ugyan egymásra, de konkrét emlékeik nincsenek az együtt(?) töltött időről. Arról sincs fogalmuk, hogyan tudnak autót vezetni, vagy megtölteni egy pisztolyt. Csupán kusza képek bukkannak fel néha az emlékezetükből, vidámparkról vagy éppen egy házról.
Családjuk és a régi iskolatársak idegenek szereplőink számára, így egyértelmű, hogy egymástól, együtt keresik a válaszokat, hogy miért pont őket vitték el, és miért nincsenek emlékeik.
Van akinek a gyomra rejt fura tárgyat, másnak friss tetoválása van.

Scarlett és Lucas valamiért úgy érzik ők egy pár voltak a távozás alatt, a közös ám ismeretlen múltjuk nyomába erednek megpróbálva kideríteni ki avagy kik, és főleg miért vették el gyerekkorukat.

Éppen a könyv olvasása közben olvastam egy újságcikket arról, hogy hogyan keletkeznek az emlékeink, hogyan lehet valakinél szándékosan téves emlékeket elültetni, vagy éppen hogy mi magunk hogyan gyártunk hamis emlékeket. Mindezek fényében még izgalmasabb volt olvasni a könyvet és találgatni,hogy mi is lesz a sztori vége.
Összességében nem csalódtam, mondjuk kicsit több háttér információ sokkal jobban megmagyarázta volna, hogy mi miért történt.
A szerelmi szállal nem voltam kibékülve, erőltetettnek hatott.Nem hiszem, hogy ekkora trauma után bárki ezzel lenne elfoglalva. Csak azért mert tinik szerepelnek a történetben szerintem nem törvényszerű, hogy muszáj legyen szerelmet is beszuszakolni a sorok közé.

Hozzá kellett szoknom a fura stílushoz a szereplők gondolatainak tolmácsolásához, na és az olyan szerintem felesleges szövegmegjelenítéshez, amikor például a körbe szó egy körben jelenik meg.(De miért??? )

Értékelés:
4 emlékező cseresznye az 5-ből!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése