2021. március 6., szombat

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

                                    "Nem a pszichiáter teszi boldoggá a beteget, hanem a gyógyszer!"

 

2012-ben!! ismerkedtem meg a szerzővel az a könyve a  Légy a felesége  nagyon tetszett, bár nem minden szavával értettem egyet. Na de ez a könyve mindent visz. Kész terápia! Terápia nekünk olvasóknak, és Lorinak is, aki nemcsak kliensei eseteit osztja meg velünk de saját életét is őszintén elénk tárja. Le  a kalappal a szerző előtt, mert erős, magabiztos nő aki a saját útját járja. Ha pedig elgyengül akkor belátja és segítséget kér. Közben egyik hullámvasútról a másikra ül. Depressziós nyugdíjas, lekezelő tévés, haldokló fiatal nő is felkeresi.

Az olvasó falná az oldalakat, de sajnos vagy sem muszáj emészteni, szó szerint átrágni magunkat egy-egy oldalon, mert annyi mindent történik, szerteágazik, kapcsolódik. A sok bölcs mondatról nem beszélve.

Egyszer (nem kliensként) egy pszichiátert megkérdeztem hogyan piheni ki a sok fájdalmat, bánatot, emberi sorsot? Meglepő választ kaptam: Alszom. 

"Ha úgy éljük az életünket, hogy folyton válogatunk, hogy a tökéletes a jó ellensége, akkor megfosztjuk magunkat a boldogságtól."

A hétköznapokban kicsit minden házastárs, barátnő, barát pszichiáter is egyben. Csakhogy míg magánemberként véleményünk van, addig a szakember nem véleményt formál, vagy tanácsot ad hanem meghallgat és terelget, utat mutat. Ezért sem ördögtől való ha igénybe vesszük. 

Lori is jól járt, nem csak mi, hiszen ő is feldolgozta a magánéleti gondjait azáltal, hogy kiírta magából. Valamiért mindenki azt gondolja, hogy a szakembereknek nem lehet gondja, nehéz napja, olyan élethelyzete ami megoldásra vár, hiszen "mindent" tud. Erre is remek példa Lori esete. 

"...a boldogság nem abból fakad, hogy mennyire állnak jól a dolgaink, hanem abból, hogy a dolgok jobbak -e, mint amire számítottunk."

Remek ötvözete a könyv az önsegítő köteteknek, a szakirodalomnak és az önéletrajzi írásoknak. Annyi minden van benne, hogy szerintem nem is elég csak egyszer olvasni.

Értékelés: 5 terápiás cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése