2013. május 19., vasárnap

Natasa Dragnic : Minden nap Minden órájában



A könyv címe, egy Pablo Neruda vers egy mondata.

Egy fiú és egy lány születik ugyan annál a Horvát bábánál, három év különbséggel.
Kis halászfalu ad otthont a két kisgyereknek, barátok lesznek,együtt gyönyörködőnek a felhőkben, a tengerben, aztán a lány hirtelen  családjával együtt Franciaországba költözik.

Évekkel később már fiatal felnőttként találkoznak újra, a lány immár tehetséges színésznő, a fiú ünnepelt festő művész.
Bár mindkettőjüknek voltak kapcsolataik a fiúnak több is, mégis mindig ott bujkált bennük a vágy valami más, valami tökéletes után. Tudat alatt is egymás után vágyakoztak, bár sosem tudták pontosan megfogalmazni miért nem boldogok az aktuális szerelmeikkel.

A Párizsi találkozás rádöbbenti őket, hogy egymásnak lettek teremtve, ám a fiú múltjában történt dolgok, nem sokáig engedik, hogy élvezzék az egymásra találás örömét...

Eleinte nem kedveltem ezt a történetet, túl soknak éreztem, olyan szerelmet, érzéseket, romantikát épített Dora és Luka köré, ami egyértelműen nem jött át. Luka túl önző volt, olyan hibákat követett el, amiket simán elkerülhetett volna, de túl egocentrikus volt, a kis festő művész nem tehetett róla, ha minden nap más nőt talált az ágyában, és hát hiába imádta Dorát, mégiscsak férfi...persze közben szavakban imádja Dorát, ő a levegő meg a Nap meg  minden egyéb, csak sajnos a tettek jócskán elmaradnak a nagy szavak mögött.

  "Az ember kívülről is szemlélheti a saját életét, és csodálkozhat azon, hogyan alakultak a dolgok, és milyen hibákat követett el."

Luka húga, Ana viszont nagyon szimpatikus volt, valahogy ő volt Luka lelki ismerete.

A történet szépsége a szerelmesek, illetve a szerelmes Dora kitartása, és önzetlensége. Olvasmányos, nem lehet letenni, mert persze tudnunk kell, hogy ennek a kitartásnak, egy életen átívelő szerelemnek lesz -e jutalma?

Izgalmasan alakult a történet vége, annak ellenére, hogy jó pár ismétlés van a könyvben, de gondolom ez a szerző részéről szándékos volt, így jelezve Dora és Luka szerelmének állandóságát.



Jártam Horvátországban és nagyon szeretem, a könyvben megemlített helyek , Split, Hvar számomra kézzel fogható  helyek, tudom milyen a meleg tengeri szél, a napsütötte sziklák, és a végtelen tenger.
A hangulat teremtéssel nem is volt gond, nagyon élveztem azt az életérzést amit a könyv megjelenít.

Értékelés:
4 tengerparti cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése