2014. december 19., péntek

Jojo Moyes: Páros, páratlan


"Ez a történet egy olyan családról szól, amelyik mindenhonnan kilógott.Egy kislányról, aki kicsit stréber volt,és jobban szeretett matekozni, mint kifesteni magát. Meg egy srácról, aki szerette kifesteni magát, és egyetlen törzsbe sem illett bele. És hogy mi történik az olyan családdal, amelyik mindenhonnan kilóg? Tönkremegy, ott marad üres zsebbel, elkeseredve."

Moyes akárcsak tavaly, idén karácsony előtt is szállította az újabb könyvét. Csak pozitív jelzők jutnak eszembe a könyvről. Főleg azért tetszett mert életszagú volt, a szereplői akár mi magunk is lehetünk.
Jess egyedül neveli lányát, és volt férje fiát is. Takarít és esténként egy pubban dolgozik. Hiába minden pozitív hozzáállás, reménykedés, úgy tűnik a pénztelenség és a gondok felülkerekednek a kis családon. Tanzie igazi matek zseni, de a magániskola elérhetetlenek tűnik. Ám egy matekverseny felvillantja a reményt.
Pénz nélkül, ráadásul egy hallgatag emós tinivel megspékelve Skócia lehetetlen akadálynak tűnik. Ugyan akkor nincs is nagyon más választásuk.

Egy jóképű de éppen a törvény keze elől menekülő férfi felelőtlen ígérete odáig juttat négy embert és egy kutyát, hogy egy kocsiba zárva töltsenek el egy teljes hetet.
Ed tulajdonképpen Jess munkáltatója, hiszen a nő hetente takarít a drága lakóparkban ahol Ed él. Így Ed bármilyen segítőkész is, Jessnnek megvan a véleménye Edről.

Az utazás persze nem zökkenőmentes. Tempós és olvasmányos ez a rész.

Olyan az egész történet mint valami akadály verseny, úgy érezzük a pályának sosincs vége, épphogy nem vertük le a lécet, máris ott egy újabb megugrani való.

Bár a történet végén lehet sejteni, engem mégsem zavart a tudat. Moyes azért nem hagyja, hogy nagyon biztosak legyünk magunkban, az utolsó oldalig dobálja a petárdákat.

"A valószínűség törvénye a nagy számok törvényével kombinálva azt diktálja, hogy néha többször is meg kell ismételni egy eseményt ahhoz, hogy a kívánt eredményt kapjuk."


Értékelés:
5 zseni cseresznye az 5-ből!!!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése