2017. február 22., szerda

Elisabeth Gifford: Elhallgatott szavak

1981-ben két család gyerekei esküvőjére készül. Az esküvőjére Patricia és Peter otthonában kerül sor a családi birtokon. A vőlegény Nicky  legénybúcsúján  mulat, Sarah a menyasszony feszülten kering a számára ismeretlen házban.
A szülők megismerkedésük alkalmával döbbenek rá, hogy hárman - Alice, Ralph és Peter gyerekkorukból ismerik egymást. Ralph és Peter a háború alatt a kitelepített gyerekek sorsára jutott és mindketten Alice családjánál találkoznak.
A szülőket kínosan érinti, hogy felbukkan a múltjuk, ezért hiába a sok kíváncsi kérdés a gyerekeiktől, mindannyian hallgatnak.
Sarah egy múltbéli traumán rágódik, egészen addig amíg rá nem döbben, hogy képtelen úgy Nicky felesége lenni úgy, hogy a vőlegénye nem ismeri őt igazán.

A történet az esküvő előtti napokkal indít. Aztán hirtelen a gyerek Ralph életébe csöppenünk 1932-ben Spanyolországban. A két idősíkon kibomlik Ralph, Peter, és Alice gyerekkora, a háború amely annyi életet, családot, álmot vágott ketté. Mindkét fiúnak nehéz sors jutott. Hármuk közül egyedül Alice élt jómódban, de a családjában történtek megviselik a fiatal lányt.

"Ez volt a háború másik szörnyű öröksége: az éhség, a vágyakozás olyan dolgok után, amelyeket nem lehetett kapni most, amikor a hideg szél könyörtelenül fújt keresztül a tönkretett életeken."

Sarah gyerekkorát is megismerhetjük, a fiatal szülők nehézségeit, kudarcait, hogy biztos alapot nyújtsanak gyerekeiknek.

A két nagy titokra, egyik a múltból, másik Sarah életéből csak az utolsó lapokon derül fény. Ami számomra furcsa volt, hogy a szülők élete aprólékosan lett megjelenítve, holott a történet szempontjából nem volt kulcsfontosságú. Így úgy érződik, hogy túl bő lére lett eresztve hármuk története, annak ellenére, hogy olvasmányos volt, de nem vezetett sehová.
A fiatalokról viszont alig tudunk meg valamit. Sarah némaságának pedig komoly oka volt, ami durván két-három oldalon le lett tudva. Kicsit hiányérzetem is volt Sarah -t illetően, az ő személyére, sorsára több figyelmet kellett volna szentelnie a szerzőnek.
Összességében remek olvasmány. Gyerekszemmel a háborúról.

Értékelés:
3,99 nélkülöző cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése