2017. február 6., hétfő

Tomsics Emőke: Háborúképek

A Magyar nemzeti Múzeum őrzi a kötetben található fotókat. Az Érdekes  Ujság (akkoriban még nem Újság) 1915-ben  harctéri fotópályázatot  hirdetett amatőr fotográfusoknak. Olyan nagy számban jelentkeztek, hogy további két pályázatot kellett még indítani. A legjobb tíz mappát őrzi ma a múzeum.
Az amatőr és haditudósítók felvételei között az első amelyen elfogják Ferenc Ferdinánd főherceg elleni merénylet egyik elkövetőjét.

A képek mellett persze olvashatunk a fényképezés és a propaganda szerepéről a háborúban, és arról is mik voltak a legnépszerűbb témák a profi és amatőr fotográfusok között.
Igazán meglepődtem mert a sok amatőr felvétel egyszerűen zseniális! Legyen szó léggömbös felderítőket megörökítő képről, vagy éppen egy elesett hadnagy temetéséről.
A cím alapján azt hihetnénk, hogy a képek zöme a harctéren készült, ám a könyv szélesebb témát ölel fel. Hétköznapi tevékenységek, mint például a mosás éppúgy szerepel a képeken mint az aratás háborús időkben.
A témák között az ember legjobb barátja a kutya is felbukkan, de lovak vagy drótkerítés cölöpén mosakodó macska is főszereplője egy-egy képnek.

Azért is tetszett ez a kötet- a téma ellenére- mert ebben a helyzetben vagyis a háború alatt is az emberi reakciók érdekelnek. A hétköznapi élet folytathatósága, miközben  bombázók húznak el az ember feje felett, vagy éppen  emberségesen viselkedni a pokol kellős közepén.
Sok megindító kép is helyet kapott a kötetben. Az elesett katonák látványa mindig szívszorító. Ami igazán megrendítő, hogy látszik a fotókon, hogy nem a mai korra jellemző érzéketlenséggel lettek megörökítve ezek az emberek.

Mindenképpen kötelezőnek érzem ezt a könyvet.

Értékelés:
5 háborús cseresznye az 5-ből!!!

4 megjegyzés:

  1. Hú, hogy én hogy szeretem az ilyen könyveket!!! Kívánságlistás lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában a fiam hívja fel a figyelmem az ehhez hasonló kötetekre. Magam is meglepődtem mennyire fantasztikus ez a könyv!

      Törlés
  2. Ezt figyelni fogom, szintén érdekel a téma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök mikor ilyen remek köteteket tudok ajánlani:-)
      Biztosan nem fogod megbánni, ha kézbe veszed.

      Törlés