2017. április 9., vasárnap

Gilly Macmillan: Kilenc nap



"A lélek koromsötét éjszakájában pedig,
 mindig, mindennap hajnali három óra van."
 /F. Scott Fitzgerald/



A háromgyerekes anyuka első könyve tökéletesre sikerült. Pont azt kaptam ami ettől a műfajtól várható, vagyis izgalmas, idegőrlő, logikus és jól felépített.

Három szereplő szemszögéből ismerhetjük meg Benedict Finch eltűnésének krónikáját. Nem titok, hogy a könyv címében szereplő kilenc napot öleli fel a történet.
Rachel és Ben tíz hónapja alkotnak ketten egy családot, ekkor lépett ki a családból az apa és férj John.
Rachel kicsit depressziós és szétszórt, de semmi sem indokolta a túlzott óvatosságot azon az októberi napon. Kutyasétáltatás közben Rachel hagyta, hogy fia  hátra hagyva őt előbb érjen az ösvény végén lévő jól ismert kötélhintához, mire Rachel pár perccel később odaért Ben már sehol sem volt.

"Valójában az volt a legfurcsább, hogy rá kellett jönnöm, a sztori, ami a tévében megy, a saját történetem, hogy idegeneket bíztam meg a gyermekem megkeresésével, és hogy be kell ismernem a többi tévénézőhöz hasonlóan én is csak a távolból szemlélem a dolgokat, és lényegében tehetetlen vagyok."

Jim vagyis James Clemo nyomozó a történtek után pszichoterápiás ülésen idézi fel a nyomozás időszakát, ami rendkívül megviseli a férfit. A terapeutával elhangzott beszélgetéseket olvashatjuk párhuzamosan a kilenc nap történéseivel.

Az első napokban semmi nyomra nem bukkannak, felbolydul a város, a média természetesen felkapja a hírt. A rendőrség teljes erőbedobással kezdi meg a szinte bűnjel nélküli eset felderítését. Bár az ominózus napon többen is járnak a parkban mégsem látott senki semmit.







Egy rosszul sikerült sajtótájékoztató után a közvélemény Rachel ellen fordul. Az internetnek köszönhetően pedig egy furcsa blogger osztja meg gondolatait az eltűnt kisfiúval kapcsolatban, aki mintha túl sokat tudna az ügyről, annak ellenére, hogy semmilyen információt nem adott ki a rendőrség...
Rachel-ben testvére, és barátnője tartja a lelket miközben csigalassúsággal telnek a Ben nélküli napok.

Jim életébe is betekintést nyerünk, aki hivatása első igazán nehéz feladatát igyekszik tökéletesen megoldani, lassan megismerjük a nyomozót és szűk környezetét.

A rendőrség teljes megdöbbenésére Rachel családjáról derülnek ki furcsa titkok, Rachel barátnője pedig ebben a nehéz helyzetben érzi úgy, hogy meg kell osztani egy régi titkát barátnőjével.
Úgy tűnik, hogy bármennyire is ismerünk vagy ismerni vélünk valakit, a legnagyobb titkaik a hozzánk legközelebb álló embereknek vannak.

A könyv második fele igazi versenyfutás az idővel, hirtelen több gyanúsított is lesz a kelleténél, és Jim vállát nyomja a felelősség, hogy melyik forrónyomot tartja az igazinak.

Rachel karaktere tökéletesen lett megformálva, de ez elmondható az összes szereplőről.
Szó szerint a torkomban dobogott a szívem ahogy próbáltam követni a lapokon zajló eseményeket. Remek lett a befejezés, sikerült a szerzőnek meglepnie.
Eleinte kicsit túlzásnak tartottam Jim összeomlását az ügy kapcsán, de így pár nappal a könyv olvasása után már teljesen megértem őt.


Értékelés:
4,9 kötélhinta az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése