2013. február 18., hétfő

Marie Lu: Legenda


Egy újabb jövőben játszódó történet,újabb Köztársaság,járvány,szegények és gazdagok,katonák,elnyomó hatalom,nyomorgó emberek.
A könyv váza már ismert más hasonló könyvekből,ezért nem ért meglepetésként ez a fajta világ.
A fülszöveg szerint sok ismert és népszerű könyv keveredik ebben a történetben:Orwell,1984,Rómeó és Júlia vagy éppen Robin Hood. Valahol igaza van,de szerintem kár hasonlóságot keresni,minden könyvnek történetnek a maga erejéből kell megállnia a helyét.

June gazdag,testvére féltő szeretet mellett nevelkedik,aki hű katonája a Köztársaságnak,June is alig várja,hogy csatlakozhasson a katonákhoz.

Day viszont szegény,bujkál mert körözik,és minden vágya,hogy öccsének gyógyszert szerezzen.

A két fiatalt fura körülmények sodorják egymás útjába.Ellenségek,de June idővel rájön,hogy addigi élete mégsem olyan tiszta,és világos mint hitte.

Nem szeretnék többet elárulni a történetről,mert akkor már nem lenne értelme elolvasni.Számomra a történet vége sokat javított a könyv összességén, izgalmas lett!

Olvasmányos történet,ezzel nem volt baj,még az ismert kliséket is elnéztem,de volt egy-két apróság ami számomra nehezen hihető.Ilyen például  a nyelv csettintéssel bekapcsolható mikrofon! Már eleve a nyelv csettintést sem tudom,hogy kell kivitelezni?? Ráadásul nagyon gyakran szerepelt ez a tevékenység a lapokon.
 A másik,hogy tizenéves szereplőink vagányok,kegyetlenek,kemények,még a tizenöt éves June is!Sőt a Köztársaság legjobb katonája!! Hacsak nem robot,ez is nehezen hihető.

Picit úgy éreztem,hogy a szerző az Éhezők Viadala trilógiához hasonló világot szeretne teremteni,ahol a jók harcolnak az elnyomás ellen,ahol a szerelmesek összefognak még ha az elején nem is  közösek az érdekeik,és ahol megannyi veszély leselkedik rájuk.

Kíváncsian várom,hogy a következő részben merre kanyarodik a történet.


Értékelés:
4 cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése