2015. március 21., szombat

Joanna Trollope: Porcelánéletek


A szerzőnek ötödik könyvét adta ki a Kossuth kiadó.
A másik család és a Sógornők  olvasmányos, érdekes könyvek voltak.  A Pap felesége, és a Mostohák még olvasásra vár.
A nemrég megjelent könyv gyönyörű, porcelán almás borítójának  nem tudtam ellenállni.

A Susie Sulliven - kerámiák otthonos, családias termékeket állít elő. Kézzel készülnek a tejes kancsók, bögrék, tányérok, tálkák, vázák.

A család és a vállalat feje Susie, aki három felnőtt lány édesanyja. Kemény és dolgos évek állnak az asszony mögött, aki rengeteg munkával és fegyelemmel egy egész birodalmat irányít. 
Látszólag a család minden tagja boldog. Három lánya és egyik veje  oszlopos tagja a vállalatnak. Értékesítési, és kereskedelmi igazgatók, tervezők.

Ám csendesen ugyan de egyre határozottabban fogalmazzák meg nem tetszésüket anyjuk döntéseivel kapcsolatban, aki bábként, csupán akarata végrehajtóiként tekint gyerekeire.

A viták mellett, a lehető legrosszabbkor beállít egy éltes hippi férfi, aki nem kevesebbet állít, minthogy Susie apja, aki még csecsemőként hagyta nagyszülőkre egyetlen lányát, hogy aztán feleségével, Susie anyjával szabadon élhessenek.

Kártyavárként omlik össze Susie élete. Három lányával elbeszélnek egymás mellett, férje pedig hirtelen a sarkára áll, és szembesíti feleségét a csökönyösségével, apja pedig háttérben maradva ugyan, de fenyegető árnyként telepedik a nő életére.

Ha évtizedekig főnökök vagyunk, mind otthon, mind egy vállalat élén, nehéz belátnunk, hogy nemcsak a jelenben, de a múltban is hibázhattunk. Észre sem véve, ha megbántottuk a férjet, elhanyagoltuk a gyereket.

Cara, Grace és Ashley nemcsak anyjukkal szemben kénytelenek változásokat eszközölni. A házas Cara és Ashley a családjukra is kell, hogy kellő energiát fordítson, míg Grace egy kényelmetlen kapcsolatban szenved.

Bár sokan unalmasnak tartanak olyan könyvet olvasni, ami akár a saját életükről is szólhat, én éppen ezért szeretem az ilyen történeteket. Tükröt tart elénk, ami által átgondolhatjuk, hogy mit teszünk jól vagy éppen rosszul a saját életünkben, karrierünkben, családunkban.
( A karrierista életszemlélet nagyon távol áll tőlem. Egy vállalat, soha nem tud annyit adni mint egy szerető férj, és a gyerekeink. Saját magát fosztja meg a boldogság lehetőségétől az, aki csak akkor érzi magát sikeresnek ha aktatáskát szorongat, nem pedig pelenkát.)

Trollope igazi zsonglőrként tartotta kézben a sok szereplős történetet. Kidolgozott, és izgalmas családregény született, ahol a szereplők egyéni élethelyzete mellett egy hatalmas vállalat mindennapi mozzanatit és végigkísérhetjük.

Értékelés:
4 boldogságot adó cseresznye az 5-ből!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése