2015. június 26., péntek

Kimberly McCreight: Amelia -egy élet cserepei

 
 "-Depressziós vagy zaklatott volt valamitől Amelia?- kérdezte Lew.
  -Tinédzserek vagyunk-felelte Sylvia.- Mind depressziósak vagyunk."

Aktuális témát boncolgat a regény. Az iskolai zaklatás a fő csapás vonala és mondanivalója a regénynek. Ebben a témában számomra Jodi Picoult könyve volt a leginkább meghatározó, a Tizenkilenc perc.

Ez a történet is hasonló alapokon nyugszik, de a szerző gondoskodott arról, hogy sokkal messzebbre fussanak a szálak az iskolában zajló brutalitásnál.

Amelia tizenöt éves. Grace Hall egy jó nevű magániskola, amit egyedülálló ügyvéd édesanyja finanszíroz. A fiatal lány jól tanul, imádja az irodalmat. Anyjával is megtalálja a közös hangot, ám az utóbbi időben Amelia magányosnak érzi magát. Egyetlen barátnője Sylvia  csak akkor fanyalodik a társaságára, ha aktuális fiúja szakít vele.
Amelia nem ismeri az apját. Anyjától próbál többet megtudni ugyan, de falakba ütközik.
Szinte egy időben történik minden furcsaság a tini körül. 

Nyílt titok, hogy az iskolán belül különféle klubok alakulnak, amelyek évtizedes hagyományokon nyugszanak.
Bár Amelai és Sylvia úgy döntenek ők megvannak titkos társaságok nélkül is, egy nap Ameliat találkozóra hívják, ami természetesen titkos, így barátnője előtt is titkokban kell tartania.
Szintén ekkor történik, hogy furcsa sms-ek érkeznek telefonjára  melyekben apjára célozgatnak.
A virtuális térben pedig feltűnik egy barát, aki  pillanatok alatt Amelia bizalmába férkőzik.

Kate, Amelia anyja ebből alig érzékel valamit. Lánya kicsit türelmetlenebb, de Kate ezt a sok munkahelyi elfoglaltság számlájára írja.
Egy nap, egy fontos értekezletről kell elmennie lányáért az iskolába, akit súlyos csalással vádolnak.
Mire azonban Kate az iskolába ér, Amelia már halott.

A sokk és a gyász közepette Kate egy üzenetet kap, miszerint lánya nem önszántából ugrott le az iskolája tetejéről.
Miután újabb bizonyíték kerül napvilágra a rendőrségnek nincs más választása mint újra vizsgálni az ügyet.

Kate sem ül ölbe tett kézzel minden követ megmozgat, hogy feltérképezze lánya életének azon szeletét, amely ismeretlen volt eddig előtte. Telefonját, számítógépét aprólékos gonddal fésüli át, nyomtatja ki a több tucat oldalból álló üzeneteket.
Olyasmikre bukkan lányával kapcsolatban amitől minden anya retteg.

A történetben Amelia szemszögéből is megismerjük az iskolai életet, anyjával való viszonyát. A tinikorra jellemző tépelődést, út keresést, a megfelelni vágyást mindennek és mindenkinek, valamint az első szerelmet is.
Kate története a jelen mellett, néha visszanyúlik a múltba, így megtudjuk hogyan lett egyedülálló anya, és miért nem ismerheti lánya az apját.

Összetett és izgalmas thriller született, tetszett, hogy nem merült ki az iskolai zaklatásban a történet. Több szálra ágazik, amelyek mind hatnak a fiatal lányra, és végül olyan szerencsétlenül futnak össze a szálak, hogy nem is lehet más a vége mint tragédia.

Visszagondolva a saját tizenéves koromra azt hiszem igazán unalmas volt, a mostani helyzethez képest pedig főleg. Nem szeretnék ma tini lenni!! Ha nem jó közegbe kerül egy mai fiatal, az iszonyat nyomás és elvárás amit a kortársai felől kap, olyan dolgokra kényszerítik amit magától sosem tenne meg.
Nem tudok azzal mit kezdeni ha egy tizenöt éves lánynak már kilenc!!! olyan kapcsolata volt, ami szexuális jellegű is. Nagyon remélem, hogy nem ez az átlagos statisztika.

A borító nagyon jól sikerült, hatásos.

Értékelés:
4 zuhanni vágyó cseresznye az 5-ből!!!






2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszi, felkeltetted az érdeklődésem, nem is láttam eddig ezt a könyvet, de beszerzem. :)
    Üdv.: Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszti!

      Jó olvasást hozzá, remélem tetszeni fog:-)

      Törlés