2016. február 15., hétfő

Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna


"Mindenki a saját életének főszereplője, ezért úgy érezzük, mintha mi irányítanánk a dolgokat."

Furcsa történet ez. Napokig agyaltam a könyv elolvasása után, hogy akkor ez most tetszett nekem vagy sem. Maga a történet és az az út amit Grace bejár, zseniálisan ki lett találva. A történet vége valahogy el lett harapva, de most, hogy ennyit emésztgettem a sztorit, talán nem is akkora hiba mint azt elsőre gondoltam.

Adva van egy tökéletes házasság. A férj Jonathan gyermek onkológus. Grace csodálja férje erejét és kitartását, a vég nélküli éjszakákat, a sok kudarcot. Grace párterapeuta akiben a munkája alatt annyi mondanivaló felhalmozódott, hogy úgy dönt jegyzetiből könyvet ír- Tudhattad volna címmel. Ugyanis Grace azt állítja, hogy nem kellene helyrehozni egyetlen párkapcsolatot sem, ha az illető az adott pillanatban a kapcsolat kezdetén tisztán lát, és hallgat a megérzéseire. Akkor jól választ és a házasság tökéletes lesz. De az emberek többsége, főleg a nők, elnyomják a megérzéseiket, elbagatellizálják párjuk hibáit így ezek csak hosszú évek után kapnak akkora teret, hogy kibírhatatlan legyen. Sokszor hallja az ismerős mondatokat-Tudtam, hogy problémája van az alkohollal, de azt hittem mellettem leszokik róla, tudtam, hogy gondjai vannak a szerencsejátékokkal de...
Grace tehát megírja a könyvét, amelyet már a megjelenés előtt hatalmas érdeklődés övez. Grace büszke és boldog, hogy végre olyan valamit ad az emberek kezébe ami valóban segíthet rajtuk.

Egy nap aztán a boldogság ködében úszó Grace elveszti a talajt a lába alól. Fia iskolatárásnak édesanyját holtan találják, Grace férje Jonathan pedig eltűnik...

"Öt szó volt az egész, a nő később megszámolta, szétszedte, majd újra összerakta őket, cserélgette a sorrendet, és megpróbálta elérni, hogy ne a világvégét jelentsék, ne változtassanak meg, ne tegyenek tönkre mindent."

A könyv fő témája, amit végig remekül boncolgat, hogy vajon mikor és milyen mértékben jelenthetjük ki biztosan, hogy ismerem azt az embert akivel x ideje ébredek és fekszem.
Tudom, hogy mire képes,és mire nem. Mi lakozik a lelkében. Hogyan reagál különböző élethelyzetekre.
Sokszor eszembe jut, hogy milyen jó lenne, ha egy házasság előtt a sors vagy a véletlen egy csomó próbatétel elé állítaná a naiv párokat. (Persze az illetők nem tudnánk, hogy mire megy ki a játék.)
Szóval lenne egy lista, tele különböző élethelyzetekkel, amikből le lehetne szűrni, hogy ki milyen társ.
A való életben csak reménykedhetünk, hogy akit életünk párjának választottunk nem hagyna el akkor sem ha levágnák a lábunkat, ha zombitámadás érne minket és a férfin múlna, hogy életben maradunk. Nem hagyna cserben ha lejönnének az ufók, és  nem hanyatt homlok menekülne, hanem ránk is gondolna. És még sorolhatnám.
De sajnos sokszor, sokkal hétköznapibb problémákat sem bírunk el.
Remek  történet, pici thriller beütéssel.
Bár voltak benne részek amik szerintem feleslegesen lettek taglalva, ilyen volt a magániskolák és gazdag szülők .
Viszont a lélektani része remekül lett előadva, akár egy pszichológiai értekezés az emberismeret és bizalom témakörében.

Értékelés:
4,9 bizalmas cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése