2016. február 24., szerda

Jönnek...

Újak és régiek, de mind a kettőt szeretném.(természetesen)
John Fowles könyve új köntöst kapott az Európa kiadótól, akik már korábban is kiadták. (2006)

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Romantikus 19. századi történet: egy fiatal angol arisztokrata, Charles Smithson eljegyzi egy nemrég feltört gazdag kereskedő lányát, Ernestinát, ami már magában is kissé szégyellni való, majd pedig önmaga számára is váratlanul (és persze sokak megbotránkozására) beleszeret egy különös, hisztérikus, ráadásul rossz hírű nevelőnőbe, Sarah-ba, akinek cselekedetei nemcsak kiszámíthatatlanok, de megmagyarázhatatlanok is.
A történet lehetőséget ad az írónak a korabeli angol társadalom és szokások lenyűgöző ábrázolására, a legérdekesebb azonban mégis a történelmi és történelem feletti szabadság körüljárása: elképzelhető-e 1867 Angliájában, hogy egy arisztokrata, aki épp egy polgárlányt készül feleségül venni, ország-világ előtt vállalja egy tengerész hadnagy állítólagos szajhája iránti imádatát? Egy korszakváltás hajnalán melyik lesz erősebb: a fűzős-krinolinos Viktória-éra, vagy a szabad szerelmet már nyíltan hirdető, sőt gyakorló bohém művészvilág? Egyáltalán van-e átjárás a kettő között, s ha igen, három főszereplőnk közül melyiknek nyílik ajtó? Boldog és szabad lehet-e bármelyikük, és milyen áron? A kérdésre három választ is kapunk a szerzőtől, s az olvasó maga döntheti el, melyik a valószínűbb és melyik tetszik neki a legjobban.
A lepkegyűjtő írójának ebből a ma már irodalomtörténeti jelentőségű regényéből Karel Reisz készített nagy sikerű filmet, Meryl Streeppel és Jeremy Ironsszal a főszerepben.


 Jude Morgan: A Bánat íze
DRÁMA, SZENVEDÉLY ÉS EGY HALHATATLAN TÖRTÉNET
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három nővér. Mindentől elszigetelve, egy magányos házban nőttek fel Anglia zord lápvidékén. Eltéphetetlenül erős kötelékkel fűzte őket össze a szeretet és a szenvedés. Az életük valóban meseszerű: e végzetesnek tűnő és lélekromboló bezártság ellenére eltökélték, hogy nem fogadják el azt a sorsot, ami a szüleiknek és elveszített testvéreiknek jutott, mindennel és mindenkivel dacolva megmutatják a világnak, hogy többre képesek, mint azt bárki gondolta volna róluk.
CHARLOTTE. EMILY. ANNE.
Ők voltak a Brontë nővérek.

Kiadó:I.P.C. Mirror Megjelenés: Március 16.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése