2016. augusztus 9., kedd

Stefano Mancuso - Alesandra Viola: A fák titkos nyelve



A könyv öt rövid, de annál tartalmasabb fejezete kitűnő ismeretterjesztő irodalom mindenki számára.
A könyv azt a több ezer éves állítást igyekszik megcáfolni, miszerint a növények fejletlenek, a többi élőlényhez képest.
Az elmúlt száz év tudásanyagát összegyűjtve érvel  a híres olasz tudós StefanovMancuso és Alessandra Viola újságíró.
Megismerkedhetünk olyan híres gondolkodók álláspontjaival mint Arisztotelész, Démokritosz, Carl von Linné és Darwin valamint betekintést nyerhetünk a növényi élet az emberi szem számára rejtett világába.
Megismerhetjük azokat a néha elképesztően ravasz  technikákat amiket a növények kifejlesztettek az idők során a szaporodásukra, önvédelmükre  és táplálkozásukra.
A növényi intelligencia számtalan aspektusát tárja elénk a könyv mindazonáltal, a könyv az elsőtől az utolsó szóig reális talajon mozog, nem kicsinyítve le a növények valós szerepét a természetben, kézzel fogható bizonyítékokkal és tényekkel támasztva alá a tudományos állításokat.
Rávilágít arra is, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy a növények az emberek nélkül is vígan élnének tovább, fordítva ez viszont ez már nem igaz.
Érdekes, sőt kifejezetten vicces, ahogyan a növények, és a vallások közti kapcsolatot ábrázolja a szerző páros. 

"Néhány vallás szentként tiszteli a növényeket- vagy bizonyos részeiket - , mások viszont gyűlölik sőt démonizálják őket."

"Megesett az inkvizíció korában, hogy bizonyos növényeket együtt ültettek a vádlottak padjára azokkal a boszorkányokkal, akik ezeket használták. Így járt a fokhagyma,a petrezselyem és az édeskömény is !”

 Be kell vallanom szegény petrezselymet kissé megsajnáltam, nem hinném, hogy máglyahalált érdemelt.:D
A keresztények  egyes téves értelmezései szerint, a növények nem egyenlők az állatokkal és egyáltalán nem intelligens lények.
(Ha visszaemlékezünk Noé híres történetére eszünkbe juthat, hogy csak állatokat vitt fel a bárkájára, növényekről a szentírásban nem esik szó, az özönvizet mégis túlélik, ugyanúgy a táj élettelen részeiként mint a hegyek, völgyek, és sivatagok.)
Az iszlám vallás szintén a tárgyak közé sorolja a növényeket.
Nem csoda tehát hogy nagy területen és rendkívül sok ideig ez a gondolat megragadt az emberek fejében.

Véleményem szerint ez a könyv személetes módon, kitűnő példákon keresztül mutatja be a mai korban rendkívül hasznos mondanivalóját, anélkül hogy szárazzá vagy unalmassá válna.
Értékelés:
5beszélő cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Jaj de jó lehet, növények, állatok, nálam minden jöhet, érdekel.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon klassz kis könyv, ki sem néztem volna belőle, hogy ilyen érdekes lesz:-)

    VálaszTörlés