2016. november 6., vasárnap

Elizabeth Berg: Álmok szárnyán

"A lelkemben lakozó magányt feledtető, hűséges, odaadó szeretetre vágytam, és eksztázisra mely örökké tart."

George Sand 1804 -ben született Amantine Lucile Aurore néven. A francia szerző termékeny és különleges életutat tudhat magáénak. Története kedvenc életrajzi könyvemmé lépett elő. A szerző remekül ábrázolta a különc, szenvedélyes nőt, aki úgy gondolta abban a korban amiben élt férfi névvel, és férfiruhában tud igazán érvényesülni. Így vették őt komolyan mint szerzőt. Több mint nyolcvan művet írt, volt olyan termékeny három év, mikor tíz!!! könyv került ki a kezei alól.

A szeretetre és figyelemre éhes kislány korán magára marad. Miután öccse és édesapja gyors egymásutánban meghalnak anyja és apai nagymamája jelenti a családot. Anyja nem sokáig bírja a Nohant-i birtok magányát, és anyósa társaságát, ezért visszatér Párizsba, George ekkor még nem tudja, hogy anyja korábbi kétes hírű foglalkozását választja lánya helyett.

 Fiatalon férjhez megy, de hamar rádöbben, hogy egy gyermekkori kedves ismerősből nem feltétlenül lesz jó férj és társ. Hosszú évekig szenved férje rideg közönyétől és basáskodásától, többek között vagyona, birtoka fölött is férje rendelkezett.

"A házasságunk elején tartunk még, de mintha túlságosan késő lenne bármihez."

Mind szakmai mind magánélete viharos, hullámzó és nagyon változatos. Első regényét még közösen írja első, nála hét évvel fiatalabb szeretőjével. De hamar rájön, hogy egyedül is remekül boldogul. Elsöprő sikerű regénye az Indiana a kolerajárvány kellős közepén jelenik meg, mégis pillanatok alatt szétkapkodják, akárcsak később az összes többi könyvét.
Geroge rendkívül impulzív személyiség, állandó lángolásra vágyik, ezért számos szeretője volt. Volt hosszabb kapcsolata is, Chopin például kilenc évig volt élettársa. "Chopin Nohant-ban komponálta életműve felét."
Állítólag viszonya volt egy francia színésznővel is, de sokan ezt cáfolják.

"Akármit is mondtak egyesek a viselkedésemről, és az erkölcseimről, én a magam módján féltem Istent, és ez békét, iránymutatást adott nekem."

Barátai között több illusztris név is szerepel: Victor Hugo, Balzac, Liszt Ferenc, Gustave Flaubert.

Sokszor költözik, oda teszi át székhelyét ahol ahol épp a művésznegyed található. Életében egyetlen állandó otthona Nohant, teli emlékekkel. Ide sokszor menekül hosszabb időre is, írni vagy csak feltöltődni. Háza mindenki előtt nyitva áll, sokszor tucatnyian gyűltek össze egy-egy napra, vagy akár hetekre.

Nagylelkű és barátságos nőt ismertem meg, a Berg által írt könyv tökéletes könyvélmény.

Értékelés:
5 költői cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése