2016. november 14., hétfő

Elizabeth Cooke: Rutherford Park

 "Egy nőnek meg kell őriznie a higgadtságát és a méltóságát...És minél több pénzt költenie kalapokra. A kalapáru a legmegfelelőbb gyógyír a szomorúságra."


1913. karácsonya előtt nem sokkal kapcsolódhatunk be a Cavendish család életébe, akik egy gyönyörű angliai birtokon élnek.
Akár egy pazar színházi előadás, gyönyörű díszletek között jönnek-mennek a szereplők.
Lady Octavia aki magánytól és szeretetlenségtől szenved. Két lánya hamarosan megkezdheti a bálozást, a ruhák és kérők körül forognak a lányok gondolatai.
Harry fiatalúr csúf kis titkot rejteget, haszontalan élete értelmét keresi, közben merő véletlenségből tönkreteszi más életét is.
William a ház ura sem ilyen életet kívánt magának, a felelősség állandó aggodalmakra ad okot. Szabadabb, örömtelibb életet áhít magának.

Sajnos mintha a szereplők élete előre meg lenne írva, úgy tűnik senki sem léphet le a neki szánt útról.
Ám egy téli éjszakán egy tragédia a család összes tagjára hatással lesz, még akkor is ha sokuk számára az éjszaka történetek örök homályban maradnak.

Hangulatos történet, azonnal be lehet lakni a könyvet, gyorsan olvasható annak ellenére, hogy semmi rendkívüli nem történik a lapokon.
A szerzőtől remek húzás volt, hogy a csalási birtokon dolgozók életébe is bepillantást enged. Így megtudhatjuk milyen felemás érzések, érzelmek fűzték anno a munkásokat, cselédeket a munkaadójukhoz.
Lehet irigyelni, majd sajnálni a Cavendish családot, akiknek látszólag megvan mindenük, mégis a szívük szerint teljesen más életet választanának.

Majdnem lebeszéltem magam erről a könyvről a borítón szerencsétlenkedő kislány teljesen hazavágja az amúgy szép képet.

Értékelés:
4 úri cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Nálam bejönnek az 1900-as évek, olyan más élet volt még akkor.

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóan érzek, pont ezért esett a választásom erre a könyvre :-)

    VálaszTörlés