2012. december 27., csütörtök

Justina Chen Headley:iránytű Önmagamhoz-North of beautiful



A könyv fülszövege nagyon megtetszett,szeretem amikor csak éppen annyit árul el a könyvről,hogy kíváncsi
legyek rá,de hagyja ,hogy majd magam fedezzem fel a történetet,és lepődjek meg,ámuldozzak stb.

Éppen ezért én sem szeretnék részletekbe bocsátkozni,igyekszem csak kicsit több információt csepegtetni mint a tartalom.

Mostanában a YA vagy ha úgy tetszik ifjúsági irodalom téren két irányvonalat látok,illetve van több is de én vagy a fantasy elemekkel tűzdelt történetbe futok,vagy pedig az elmúlással,gyásszal,betegséggel foglalkozó könyvet olvastam-Ha maradnék,Hová tűntél,Amíg élek,Mielőtt elmegyek stb.

Ez a történet  annyival több,hogy itt ténylegesen átlagos,sok téren gondokkal küszködő,a felnőtté válás küszöbén álló lány-Terra életében lépünk be,és nagyon tetszett,hogy nem egy Amerikai álom az élete,nem népszerű,nem a gimi legklasszabb srácával jár,és nem a szájfényének árnyalata a legfontosabb neki.

Tetszett,hogy valódi problémákkal küzd ,nem kreált hülyeségekkel vannak tele a lapok.Persze van benne szerelem,de itt sem nyafogással telik az idő,Jacob igazán szerethető figura,kedves,érzékeny -szóval olyan amilyen fiúról egy tizenéves lány csak álmodhat.
Talán azért is volt szimpatikus nekem a történet,mert nekem is elég rázós volt a kamaszkorom,és itt most nem arra gondolok,hogy részegen feküdtem az árokparton,hanem a családdal való állandó konfliktusok,a megfelelési kényszer, az állandó elvárások,és az olyan szülői viselkedés amit egy kamasz nem tud kezelni,illetve megváltoztatni.
Sok hasonló könyvből hiányzik,az ahol tényleg az egész családról szól a történet,ahol a szülők nem csak mellékszereplőként jelennek meg,vonulnak át a színen.Tetszett ,hogy ami a szülők gondja az a gyereké is,vagyis ha a szülő ilyen vagy olyan az kihat a gyerekre,foglalkoztatja stb.

Szerintem nagyon sok mai tizenéves könnyedén tud majd azonosulni Terrával.
A mai világ a külcsínre épít,legyél szép,tökéletes,talpraesett,aki nem ilyen az lusta,nem tesz eleget magáért,pedig minden egy karnyújtásnyira van-igyál zöld teát és egészséges eszel,diétázz-és karcsú leszel,járj plasztikai sebészhez-és szép leszel.Ugye milyen egyszerű a képlet? Mégis akkor miért vagyunk olyan átlagosak?? Miért van,hogy csak a filmeken,reklámokban,és a plakátokon tökéletes minden és mindenki?

Egyedül a befejezés, a megoldás nem tetszett nekem,illetve gyors volt.Hiszem ,hogy az igazán nagy horderejű változások,döntések lassan jönnek létre,nem ripsz-ropsz.

A könyv címe,és a borító nagyon jól sikerült,a könyv elolvasása után értelmet nyer minden apró részlet.


Értékelés:
4 cseresznye az 5-ből!!!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a kritikád:) A véleményeddel nagy részben egyetértek, kivéve azzal, amit a végéről mondtál, mert én még nem olvastam végig a történetet. :D Emiatt az is tetszett, hogy nem írtál le róla, a tartalmáról részleteket.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Betty-Köszönöm:-)
    Igyekszem kedvet csinálni egy -egy kötethez, nem pedig elolvasni mások helyett:-))
    Kellemesen csalódtam ebben a könyvben, első blikkre nem gondoltam volna, hogy ilyen jó kis történet bújik meg a lapok között.

    VálaszTörlés