2013. január 29., kedd

Daphne Du Maurier:A Manderley-ház asszonya







"....a régi magamra gondoltam aki egyszer egy képes levelezőlapot vett a falusi boltban,kilépett a ragyogó napfénybe kezében a levelezőlappal és azt gondolta magában:"Ez olyan szép lesz az albumomba.Manderley.Milyen szép név!"



Különleges nevű főhősünk-kinek neve rejtély marad,Monte- Carlóban megismerkedik egy idősebb rokonszenves férfival.A fiatal lány rögtön beleszeret a zárkózott,szomorú Maximba.
Szerelmük ,házasságuk,titkaik lassan bontakoznak ki előttünk a Manderley -házban -egy nyugodt napos délután beléptem Manderley kertjébe,körülöttem zsongtak a méhek,néha egy-egy pillangó remegő szárnyakkal érintette a könyv lapjait,a fülledt meleg elől árnyékba húzódva,lábaimnál a kutyámmal követtem szemeimmel a szereplőket,ahogy társalognak,bált tartanak,emlékeznek,ahogy Boldog -Völgybe kirándulnak,ahogy lopva egymásra néznek,ahogyan Rebecca szelleme minduntalan közéjük ül asz asztalnál...
Mrs.De Winter nyomában ott liheg Rebecca aki már meg sem próbál elbújni előle.A szolgálók pedig élvezettel figyelik az új nő vergődését.

..."nincs megszégyenítőbb,lealázóbb valami,mint az,ha egy házasság nem sikerült..."

Az első oldaltól kezdve magával ragad a feszültség,a könyvre jellemző vibrálás.Tartalékoltam az oldalakat ,minden egyes szót ,gesztust újra és újra elolvastam.Teljesen megfeledkezve térről és időről azon kaptam magam,hogy izgalmamban a szám elé kapom a kezem,felnéztem és láttam,hogy nem is a Manderley kertben vagyok....sötét tónusú,ugyanakkor egyáltalán nem lehangoló ,izgalmas történet ,lehengerlően megírva.

A borító elképesztően jó lett!!!

Értékelés:
5cseresznye az 5-ből!!

5 megjegyzés:

  1. Úgy nézem visszajáró vendég leszek nálad :)

    A napokban gondoltam arra, hogy megnézem a filmet (mert rábukkantam), a könyv nincs meg nekem és erre nálad felbukkan a bejegyzés. Persze nem ugyanaz a kettő, ezt tudom, én is inkább a könyvet választanám a film helyett, mert sokkal részletesebb, mást kínál. Örülök, hogy neked tetszett.

    VálaszTörlés
  2. :-))) Szeretettel várlak!:-)

    A filmet még én sem láttam, a könyv zseniális,és nem most olvastam,csak véletlenül rábukkantam a régi blogoldalamon és gyorsan átettem ide:-) Most ,hogy újra olvastam a bejegyzésem újra kedvet kaptam hozzá:-)

    VálaszTörlés
  3. A filmet megtalálod a YouTube-on magyarul, de szerintem kár elrontani a jó élményt a filmmel.

    VálaszTörlés
  4. Köszi! :-) Egyébként nem vagyok egy nagy filmnéző,főleg ha könyv után nézném..talán a Színes fátyol volt az egyetlen film amit élveztem,a könyv után olvasva!! nem tudom láttad-e,de érdemes megnézni,sokszor felsikítottam mert a szereplők szó szerint idéznek Maugham könyvéből!!:-)))

    Például az Éhezők viadalát filmben untam!

    VálaszTörlés
  5. Nem láttam, de feljegyzem. Én sem vagyon nagy filmnéző (már) és sokszor nagy csalódás a könyv olvasása után megnézni a filmet, ezért is óvakodom. Van ami jobb, de van bizony olyan, ami nem jó.

    VálaszTörlés