2016. december 26., hétfő

J. R. R. Tolkien: Karácsonnyi levelek

Karácsony előtti napokban nem is lehetett volna tökéletesebb olvasmány, mint ez a könyv. A szerző 1920-ban kezdte el írni leveleit Karácsony apó nevében először hároméves fiának, majd szép sorban mind a négy gyereke megkapta a levelét karácsony táján. A reszketeg- Karácsony apóra jellemző- kézírással érkezett levelek legtöbbje mellé rajz is járt. Így könnyebb volt elképzelni milyen lehet az élet az Északi-sarkon.

"Kedves John!
Nagyon hideg van ma, és a kezem remeg- ezerkilencszázhuszonnégy, vagy talán- huszonhét éves leszek karácsony napján - , sokkal öregebb vagyok, mint a dédapád, így aztán a toll megállíthatatlanul reszket a kezemben, de úgy hallom már, olyan jól olvasol, hogy biztosan elboldogulsz majd a levelemmel...

Hideg puszit küld:
Karácsony Miklós apó"

A húsz éven keresztül érkező levelek kitértek Karácsony apó gondjaira, a szeleburdi rénszarvasokra, és főleg Jegesmedvére aki sokszor belefirkált a levélbe, és persze rengeteg galibát is okozott.
Karácsony apó figyelt, hogy minden évben teljesítse a gyerekek kívánságait, legyen az építőkocka vagy könyv. De persze kitért a családi változásokra is, főleg ha újabb gyerekkel bővült a család- de a háború is szóba került.
Karácsony apó birodalma is folyamatosan bővült, változott. Volt, hogy el kellett költöznie, volt, hogy beázott az ajándékokkal teli barlang, de ádáz csatába is kezdett a koboldokkal.

Az eredeti illusztrációkkal és levelekkel együtt csodálatos világba repítik az olvasót. Felnőttként is nagyon élveztem.




Értékelés:
5 Északi- sarkon érő cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. Aranyos lehet, kell az ilyen mesebeli ünnepi ráhangolódás. Imádom a karácsonyi filmeket is, olyan jólesik belemerülni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok nagy meserajongó, de ezek a levelek annyira édesek, hogy kellett ez a könyv a polcomra.:-)

      Törlés