2016. december 29., csütörtök

Kate Morton: A tóparti ház


"Arra várni, hogy minden olyan legyen, mint azelőtt, és későn ébredni rá, hogy lehetetlen."


Morton most is egy igazi útvesztőbe kalauzolt. 1933-ban az Edevane család a Szent Iván -éjjelén estélyt adott. A hatalmas és gyönyörű birtokon több száz ember pezsgőzött és csónakázott a tavon. Reggelre azonban tragédia történt mely örökre száműzte otthonából a családot, és a szétszaladt családtagok mázsányi titkokat cipeltek magukkal. A családdal sokáig foglalkoztak a rendőrök, és persze az újságok is.

A már idős Alice és testvére Deborah nem beszélnek a múltról. Testvérük Clemmie halott, apjuk és anyjuk szintén. A sikeres detektívregény szerző Alice, megannyi rejtély old meg a könyveiben, ám a saját élete rejtélyét képtelen felgöngyölíteni.
A két idős nő nem is tudván egymás bűntudatáról, mindketten úgy élnek hosszú évtizedekig, hogy úgy tudják  jelentős szerepük volt családjuk széthullásában.

A jelenben (2003) Sadie a fiatal nyomozónő nagyapjánál tölti kényszerű szabadságát. Munkája közben rossz döntést hozott. Sadie-t nemcsak a döntése, de egy levél is felzaklatja, ezért vidékre menekül. A saját problémái helyett a futás közben botlott ház rejtélyével kezd foglalkozni.

Azon  a bizonyos éjszakán történtek, amely által mindenre fény derülne, nehezen áll össze, mintha a szerző folyamatosan adogatná az olvasóknak a betűket, melyből össze lehetne olvasni a megfejtést, ám a mondat állandóan változik. A gazság mely kiderült-ből, a következő oldalon: Az igazság mely kiderült..-lesz.

Miközben törtem a fejem, hogyan, ki által ért véget a virágzó birtokon a boldogság, pár másik dologra simán ráéreztem, Ilyen volt Sadie múltja, mely az első percben körvonalazódott, vagy az ügye, amelynek végszavát szintén kitaláltam. De simán megéreztem egy mellékszereplő fontosságát is!
Kifejezetten lassan hömpölygő ez a regény. Rengeteg szereplővel és sorssal.

Morton kifejezetten az a szerző aki jó logikával írja a könyveit, most mégis többször bele tudtam volna kötni. Miért kellett mindenre majd' hetven évet várni? Miért nem tértek vissza a szülői házba megválaszolni a kérdéseket? Hiszen minden ott volt az orruk előtt.
Szerintem egy nagy rejtély is elég lett volna, kár volt halmozni a sok félreértést, hazugságot.
Általában minden könyvben megszeretek legalább egy karaktert, de sajnos sem Sadie, sem Alice nem kerültek közel hozzám.

Értékelés:
4 csalárd cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése