2012. március 1., csütörtök

Julianna Baggott:Tiszták


Már a könyv elején sejtetem,hogy ez a történet picit más lesz mint a mostanában olvasott utópisztikus fantasy ,sc-fi könyvek,sokkal komorabb,véresebb,zordabb.
Nem egy elsőkönyves szerzőről van szó Baggott már tizenhét könyvet írt.Úgy vettem észre,hogy ez meg is látszik a történeten.Bár a kiadó fiataloknak szánja ezeket a köteteket ,én nagyon meggondolnám,hogy odaadom -e a saját gyerekemnek.

A megszállottak felkészültek az ítélet napjára.Készleteket halmoztak fel, és megbeszélték,hogy hol fognak találkozni.A szerelmesek azonban lemaradtak ezekről a találkozókról.A pár egyik tagja hiába várta másikat.Lehet,hogy eredetileg megállapodtak abban,hogy csupán meghatározott ideig fognak várakozni.Fél órát ,esetleg negyven percet.Ha nem jön a kedvesük ,akkor majd egyedül mennek tovább.A legendában szereplő szerelmesek azonban túl sokáig vártak.Az életük végéig.A világ végéig.

A világ elégett és vele együtt azok is akik kint rekedtek...a szerencsések a kupolában leltek menedéket.
Pressia kint él,illetve próbál életben maradni.Patridge szerencsés, a kupolában él,tanulhat.Viszont úgy érzi ez a mesterséges világ nem az ő világa,bármilyen riasztóak is a hírek a kinti világról.

Bár a koncepció nem olyan sokat változik az ilyen sztorikban,vannak az elnyomók és vannak a a jók akik mindenáron harcolnak egy szebb jövőért,mégis Baggott olyan világot,és karaktereket teremtett ,hogy nem lehet letenni a könyvet.Voltak részek amik eléggé megviseltek,mégis tovább kell olvasni,hogy biztosak legyünk abban mi mindent megtettünk a főszereplőkért,velünk voltunk,aggódtunk értük.
A történet mellett szól,hogy a szerző remekül mozgatja a szálakat,én nemigen tudtam kikövetkeztetni,hogy mi lesz a következő lépés.
Voltak szereplők akikre eleinte gyanakodtam,ilyen volt El Capitan de az idő előrehaladtával bebizonyította ,hogy barbárnak tűnhet mégis tudja,hogy kik mellé kell állnia.

Aki felnőtteknek szóló ,komoly könyvet keres ebben a műfajban az nem fog csalódni a könyvben.Nem meglepő de ez is egy sorozat első része.
Szeretem ezeket a borítókat,lényegre törő ugyanakkor szép is.

Értékelés:

4 világvége cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. Hirtelen azt hittem, hogy ez a Könyvmolyos Csúfok stb. folytatása. Egyébként akkor meg az melyik is???

    VálaszTörlés
  2. Erika-A cím alapján tényleg lehetne a sorozat része,de nem.
    Azok amikre Te gondolsz,
    Csúfok,Szépek,Különlegesek-azt hiszem így van a három rész.

    VálaszTörlés