2015. február 17., kedd

Maria Duenas: Elfelejtett misszió

 
 Blanca spanyol egyetemi tanár. Egészen addig jól elvolt saját kis világában amíg meg nem tudta, hogy férje egy tizenöt évvel fiatalabb ügyvédnővel szeretne új életet kezdeni.

Blanca arra kéri egyik jó ismerősét az egyetemen, hogy segítsen neki egy kutatói ösztöndíjat szereznie a világ végére.
Kaliforniáig jut. Ahol Andrés Fontana a tanszék volt igazgatójának hagyatékát kell rendszereznie.


Andrés Fontana spanyol volt, akárcsak Blanca, de egy ösztöndíjnak köszönhetően Amerikában tanult, később a spanyol polgárháború miatt már nem tudott visszatérni hazájába.
Az új környezet és a feladat háttérbe szorítja Blanca magánéleti problémáit.
Ahogy a poros szobában egyre több derül ki Fontana életéről, Blanca is egyre inkább szívügyének mintsem munkának fogja fel a hagyaték rendezését.

Az új ismerősök között szerepel Daniel Carter aki jól ismerte a professzort.

Blanca egy idő után segítséget kér tőle, mivel a több száz oldalnyi jegyzet egyre furcsább dolgokat tartalmaz, Fontana olyan dolgokkal is foglalkozott aminek vajmi kevés köze volt az irodalomhoz.

Mindhárom szereplő felváltva jelenik meg a lapokon. És a szereplők időben való elhelyezése pedig lehetővé teszi a váltakozó idősíkot, még izgalmasabbá téve a történetet.

Számomra Andrés Fontana volt a legerősebb szál.

A történet nagyon alapos, és részletes. Mindárom szereplő teljes teret kap, így maradéktalanul megismerhetjük az életüket. Mellékszereplők, történelmi események gazdagítják a kötetet. Nem mellesleg bepillantást nyerünk egy gyönyörű ország történelmébe is.


Bár ez a történet sem rossz, számomra az Öltések közt az idő a favorit. A könyvből sorozat is készült, hasonló címmel.


Első pillantásra a kötet nem tűnik vaskosnak, ám csalóka mert elég apró betűkkel van szedve. Nekem hiányzott, hogy a szerző előző könyvéhez hasonlóan ez is kemény fedelet kapjon. A könyv keskeny, így mind olvasáskor mind lapozáskor kényelmetlenséget okozott.


Értékelés:
4 költői cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. Egyáltalán nem tetszett a könyv, az "Öltések közt az idő után" nagyon gyenge volt a történet is- csalódtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény, hogy az Öltések...könyv után akár csalódás is lehet.

      Én is szerettem volna egy hasonló történetet mint az Öltések...de erre meg mondhatnánk, hogy ne egy kaptafára írjanak az írók.

      Törlés