2015. december 14., hétfő

A kis különc

J. J. Abrams: S
 
A Geopen kiadó egy különleges kötettel örvendeztette meg a könyvek szerelmeseit. Igazi ritkaságról és csupa titok szépségről van szó.
Szinte nincs olyan nap mikor ne bukkannék a könyvről valamilyen beszámolóra, amit általában lelkes könyvmolyok írnak arról , hogy megvették, átlapozták satöbbi.

Amilgade posztja is igazi rajongásról árulkodik :-) Nem csoda, valóban kuriózum ez a kötet, hiszen mindenki úgy érezheti, hogy a könyv kibontása után a saját kis titkos felfedezőútjára indulhat, és minden apróság amit a könyvben rejtettek el csak fokozza ezt a hangulatot.
Arról már nem beszélve, hogy a nem mindennapi kiadásnak köszönhetően, könyvespolcunk igazi dísze lehet.
Én eddig kitartottam és nem bontottam fel a saját kis dobozkámat. Bevallom akárcsak a már említett könyvtesó Amilgade, Én is tartok attól, hogy bonyolult és nehézkes lesz követnem a szerteágazó történetet, hiszen a könyv mellett két olvasó, egy fiú és egy lány is "jegyzetelt" a könyv szélein.

A könyv fülszövege:

Különös könyv egy dobozban. A doboz elején J. J. Abrams – akit jól ismerünk a Star Trekből meg a Star Warsból – az egyik szerző, a cím rejtélyesen csak egy nagy S betű. A dobozban lévő könyv gerincén V.M. Straka, Thészeusz hajója, megjelent 1949-ben. Mi ez? Egy régi könyv új dobozban? És a talányok csak szaporodnak, ha kinyitod a könyvet. Megsárgult oldalak, a lapok margóján sűrűn, kézzel rótt sorok kékkel, feketével, pirossal meg zölddel. A könyv pedig tele van különös kiegészítőkkel: kézzel írt levelekkel, a világ távoli tájairól küldött képeslapokkal, újságokból kivágott cikkekkel, régi táviratokkal, fejléces jegyzetfüzet oldalaival, egy kávéházi szalvétára felskiccelt térképpel, kartonból készült iránytűvel, megsárgult fotókkal, cirkalmas névjeggyel. Mintha a titkok könyvtárába csöppentél volna, vagy egy szabadulószobába, ahol meg kell találnod a rejtély kulcsát. Miféle történet a történetben, könyv a könyvben? Csak kapkodod a fejed, mindent tudni akarsz róla, de hirtelen csak annyit érzel, hogy van benne kaland, titok, szerelem (bizony, végzetes és örök), és meg akarod fejteni, a végére járni, a részese akarsz lenni. És ott akarod tartani az ágyad melletti polcon. Látványnak is lenyűgöző!
S. a filmes J.J. Abrams hőse, akinek történetét a díjnyertes Doug Dorst írta meg. A könyv lapjainak margóján kibontakozó másik történet egy lány és egy fiú regénye. Két fiatalé, akik belekeverednek a náluk hatalmasabb, ismeretlen erők végzetes küzdelmébe. És nem utolsósorban Abrams és Dorst vallomása az írott szó iránti szenvedélyes szeretetről. A többszörös Emmy-díjas J. J. Abrams filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a nálunk is népszerű Star Trek, a Mission: Impossible, a Lost vagy a Star Wars: Az ébredő erő. Nagyanyja magyar származású. Doug Dorst író, novellista, kreatív írást tanít a Texasi Állami Egyetemen. Művei rendre megjelennek rangos amerikai lapokban. Számos irodalmi díj első vagy második helyezettje.

2 megjegyzés:

  1. Az már biztos, hogy csak akkor nyitom ki, ha mindenki békén hagy legalább 2 órán keresztül. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másképp nincs is értelme :-)
      Vagy éjszaka mikor a család alszik :D

      Törlés