2016. március 1., kedd

Rebecca Stonehill:A költő felesége

 
"Hiszem, hogy vannak az életünkben bizonyos alkalmak, amikor olyan szenvedélyesen kívánunk valamit, hogy a világ nem tagadhatja meg tőlünk, amit szeretnénk."

 Spanyolország 1920 és 1975 között. Három nő, három generáció szemén keresztül bemutatva egy gyönyörű országot, egy véres polgárháborút, és egy teste-lelket megnyomorító diktatúrát.

Carmen de las Estrellas egy gyönyörű villa, amely a friss házas Luisa és Eduardo otthona lesz. A férfi García Lorca rajongója és Eduardo is a verseiből szeretne megélni. Ebben a simulékony és derűs felesége Luisa is támogatja, aki az évek során hat gyermekkel ajándékozza meg.
A nyíltszívű és kedves házaspár mindenkivel jó kapcsolatot ápol, ez alól csak a családjaik a kivételek.
Luisa órákon keresztül barangol a környéken a gyerekeivel, mialatt férje az ihlettől megbűvölve verseit írja.
Luisa ekkor ismerkedik meg egy gitano családdal, nem is sejtve, hogy életük hamarosan örökre összefonódik velük.

Aztán hirtelen kusza időszak következik. Az utcákon egymást érik a tüntetések, pártok alakulnak majd hullanak darabokra perceken belül. Szomszédok támadnak egymásra, papokat ölnek meg, parasztok hányják villaélre gazdáikat.
A Torres család megpróbálja magát kivonni minden erőszak és nyomás alól. A csodaszép villa kapuit eltorlaszolják, az ablakokat bedeszkázzák, de a szomszédok sikolyai és a fegyverropogás így is hallatszik.
Egy nap a gitano család áll a villa kapujában menedéket kérve.

A véres polgárháború majd a Franco diktatúra alatt Luisa legidősebb lánya Isabel önkéntes ápolónőnek tanul és Barcelonába utazik. Itt ismerkedik meg Henryvel az Angol fiúval, aki csatlakozva a Nemzetközi Brigádokhoz. harcol egy eszme mellett, és a fasizmus ellen.
A család egyre gyarapszik, a sok nélkülözés ellenére otthonuk egy különálló kis sziget, hagyományokkal és sok-sok szeretettel kibélelve.
Egy nap mikor egyik fiú a a befogadott családból nem tér haza, Eduardo a keresésére indul...

Milyen olcsó lesz egy ember élete, ha rossz korba születik és a politika hatalomtól függ, hogy kedvesek vagyunk-e a számára vagy sem. Mire tanítsuk a gyerekünket mikor kénytelenek vagyunk a saját meggyőződésünket is tagadni, csakhogy életben maradjunk.
Ez a könyv nem egy romantikus regény a költő feleségéről, hanem egy túlélőkönyv egy családról.

Egyetlen hibája a könyvnek, hogy a három nő a szerelemben ugyanazt az utat járja be, így harmadszorra olvasni ugyanazt a sémát már unalmasnak hatott.

Értékelés:
4,9 szabadságra vágyó cseresznye




2 megjegyzés:

  1. Nahát, nahát...mit találtam! Ez is kívánságlistás lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Én is véletlenül bukkantam rá, nagyon tetszett. Remélem a kiadó valamikor jelentet meg még a szerzőtől újabb könyvet.

      Törlés