2012. július 13., péntek

Marian Keyes:Egy sármos férfi

       "A nehéz dolgokkal megbirkózunk, a lehetetlen kicsit tovább tarthat."


      Keyes meglepett ezzel a témával...de a kiadó még inkább,mégpedig azzal, hogy nem igazán tudta miről is szól ez a könyv, ha tudja biztosan nem kap ilyen lila színt,és ilyen címet, a virágcsokorról és a tűzijátékról nem beszélve...Persze aki olvasta Keyes könyveit az többnyire a könnyed témákra emlékszik,pedig a Van valaki odaát? is egy éppen komolyabb témát a gyászt dolgozza fel.

Ebben a könyvben három fiatal nő, köztük egy testvérpár Marnie és Grace illetve Lola életét követhetjük nyomon. Ahogy halad a történet úgy derül ki, hogy mégis mi, illetve ki az aki összeköti a három lányt.

Ez a történet főleg arra döbbentett rá, hogy a szavak mennyire nem mérvadóak, mondani bármit lehet. Az igazán mérvadó dolog az a tett! Mire vagyunk képesek ha valakit szeretünk, milyen kisebb-nagyobb tettekre ragadtatjuk magunkat, ha valaki fontos nekünk, ha őszintén szeretjük.

A három nő szomorú,és megrázó múlttal rendelkezik, Paddy, az a személy akit mindhárman igyekszenek elfelejteni.
Paddy, aki éppen nősülni készül és ígéretes politikai karrier előtt áll. A látszat azonban csal, a gáláns, jóképű,sziporkázó, könnyed és laza férfi valójában egy szadista ,beteg állat...
A történet közben,ahogy felváltva olvashatjuk a három nő életét, közben egy-egy oldal erejéig mint képkockák villannak fel azok a megaláztatások,verések amiket el kellett viselniük e szeretett férfitól.

Olvasás közben arra gondoltam, hogy biztos vagyok benne,hogy valahol sajnos az ilyesmi ma is megtörténik, időről-időre hasonló hírek  röppennek fel,borzolják az átlagos ember kedélyeit.
A kérdés talán hiábavaló - Miért? Mert a hatalom megrészegíti őket? Vagy átlagos villanyszerelőként is így viselkednének?( Hogyan tud egy ember mindenkit elbűvölni ,hogy aztán a négy fal között csikket nyomjon el a szereleme tenyerén??)

Kicsit sekélyesnek éreztem a három nő érzelmeit. Hiszen Paddy semmit sem nyújtott nekik, semmi olyat amiért megérte volna hagyni,hogy tönkremenjen az a jövő amit még meg sem éltek. Mindhárman egyetlen okot tudtak csak felhozni,hogy karizmatikus,na meg a szex! Bocs, ez két érv volt, de akkor is...

A szerző ezúttal sem aprózta el történetet.

Politika, ,család, gyerekkor, mind-mind helyet kap a vaskos kötetben. És bár a téma nagyon komoly, ahol lehetett azért a humort sem nélkülözi a könyv.

Értékelés:
5 cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. Az eredeti cím is ugyanez és a borítója hasonlóan bájos könyvre utal. Szóval most kivételesen a kiadó nem változtatott semmin:)

    VálaszTörlés
  2. :O Köszi az infót...hát ez érdekes...nem mintha lenne tippem,hogy mi lett volna jó címnek,és milyen lehetne a borító.De ezek nem passzolnak az biztos.

    VálaszTörlés