2020. február 1., szombat

C. W. Gortner: A Romanov cárné

 "Jobb néhány boldog illúzió, mint tízezer igazság."
/Puskin/

Az olvasó mindig azokkal szimpatizál akiknek a szemszögéből megismered a történetet. Most se volt ez másképp. A nagyívű regény a Romanov dinasztia hanyatlásáról szól.
II.Miklós cár édesanyja van a középpontban. 1863-ban, nővére esküvőjével indul a lélegzetelállító kaland, ami ez esetben sajnos szomorú véget ér. Alexandra cárné és gyerekei életútja gyönyörű keretbe foglalva.

Nem ez volt az első könyv amit a Romanovokról olvastam, de azt hiszem nem lehet megunni. Annyi minden történt velük, és nem mellesleg halálukkal egy háromszáz éves dinasztia szűnt meg létezni.

Mint mindig a szerző most is elérte, hogy ne tudjam letenni a könyvet. Fantasztikusan ír, teljesen a hatása alá kerültem.

Azt, hogy mit csinált jól, avagy rosszul II.Miklós cár, vagy éppen az édesanyja, annak már nincs jelentősége. Utólag már senki sem tudja megmondani, hogy mi lett volna ha...

 "Álomvilágban éltünk, hímes tojásokként, egy lakkozott, aranyozott, ragyogó álomvilágban, miközben nem vettük észre, hogy a kapuinkon kívül a világ lassan elenyészik."

Egy hatalmas családot nagyon nehéz összefogni, hát még ha uralkodói családról van szó. Az egyéni érdekek, szerelmek, az ország érdeke. Megannyi feladat, és megfelelési kényszer.

A szerző mint mindig most is zseniálisat alkotott.


"Fogalmam sem volt mi vár ránk. Nem voltak előérzeteim." 
 

Értékelés:
Nem kérdés 5 romanov cseresznye.


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése