2011. december 1., csütörtök

W.Somerset Maugham: A legsötétebb óra


Olvasási pályafutásom legnagyobb felfedezése volt Maugham! Úgy érzem mintha kizárólag nekem írna! Ez biztosan érdekesen hangzik,de mikor az íróra gondolok azt hiszem, hogy anno mikor nekiült írni "rám" gondolt , és tudta minek örülnék.
Megszoktam , hogy a szerző könyveiben mindig van egy-két csavar is ,itt is volt ugyan de nem szólt akkorát , igaz ez a történet nem is a meglepetések könyve most inkább a háború játszotta a főszerepet.

Egy angol nemesi család életébe lépünk be, az édesanya születésnapján. A család férfitagjai mind katonák , vagy annak készülnek egyetlen gyermek Jim aki megtagadja a hadviselést. A többi Henderson fiú a kötelességnek él.
Látszólag a háborúról szól a könyv ,de most sem kellett Maughamban csalódnom , érzelmekkel töltötte meg a lapokat és a Henderson család tagjait akik így vagy úgy de mind a saját boldogságukért küzdenek miközben hazájukért is aggódnak.
Vajon a háború felülírja az érzelmeket? Ilyen időkben lehet-e önző az ember? A jövőre kell gondolni? vagy mindig csak az előttünk álló napra?
Többek között ezek a kérdések foglalkoztatják a szereplőket miközben a háború egyre drámaibb eseményeket idéz elő a családban.
Maugham úgy tudja "felöltöztetni" a szereplőit mint kevés más szerző.Annyira elevenek,színesek,hogy olvasás alatt hamar kedves ismerősökké lépnek elő , és olvasás után nehezen válunk meg tőlük. A negatív karakterek is annyira hatással vannak ránk , hogy eszünkbe sem jut, hogy ki kellene iktatni őket.

Értékelés:
4,5 cseresznye az 5-ből!

2 megjegyzés:

  1. De jó volt megint tőled olvasni! :)
    Nagyon ajánlom ezek után a Színes fátyolt! Jómagam azt hittem, mikor a kezembe akadt, hogy a témája tőlem nagyon távol áll, de azért csak elolvastam. Azóta is az egyik nagy kedvencem.

    VálaszTörlés
  2. Gretty:köszönöm:-))

    A Színes...volt az első könyv Maughamtól amit olvastam és egyből szerelmes lettem:-) A Fenn a villában volt a második,ez a harmadik és szeretném sorban az összes művét elolvasni.

    VálaszTörlés