2017. szeptember 14., csütörtök

Thomas Cullinan: Csábítás

Nagyon vártam ezt a könyvet, talán ezért is ért ekkora csalódás. Pedig még Stephen King is élteti a könyvet, mondván micsoda őrült pszichothriller.

A történet az amerikai polgárháború idején játszódik. A Farnsworth Leánynevelő Intézet lakója egy napon egy sebesült katonára bukkan az erdőben gombászás közben. John, a  fiatal és jóképű katona nagy felbolydulást okoz az éppen kihalt iskolában. A lányoknak egymás kínzásán kívül nincs sok szórakozása, így egy férfi vendég mindenképpen óriási eseménynek számít.
Az iskolát egy testvérpár Martha és Harriet vezetik, igaz Harriet  néha ugyan olyan gyerekszerepbe kényszerül mint az ott lakó diákok.

A lapokon felváltva szólal meg az öt növendék, valamint Martha és Harriet és az egyetlen  színes bőrű alkalmazott.
Az első kétszáz oldalon tulajdonképpen nem történik semmi. Megismerjük az összes lány életét, kicsiny szeletet a múltjukból, ki hogyan került az iskolába, családi háttér satöbbi. Megtudhatjuk, hogy melyik lány kit utál és miért, ki az aki valóban úri hölgy, és ki az aki csak ezt szeretné elhitetni magáról. Életképek egy lányiskola mindennapjaiból.
Az hamar kiderül, hogy Harriet alkoholista, Martha pedig szeretne tökéletesnek tűnni - a már nem létező családjával együtt- de túl sok a repedés az ideális család portréján.

Úgy gondolom azért nem ütött akkorát a sztori mert nagyon el lett húzva. Johan egész nap egy pamlagon fekszik, miközben a lányok sorra elé járulnak mint valami uralkodó elé, aki mindegyiküknek udvarol kicsit, hol egy kis tapi, hol egy csók reményében. John nem válogatós, az idősebb hölgyeket éppúgy kedveli mint a hamvas -látszólag erkölcsös -lányokat. És úgy tűnik senki sem tud neki ellenállni. Furcsa volt, hogy mindegyik hölgy milyen sekélyes és szexéhes volt, legyen tizenéves vagy harminc.

Már alig vártam, hogy végre történjen valami! Ami kicsit is izgalmas az túl későn történik. Azt hiszem ami érdekfeszítő és hátborzongató lehetett volna az pedig túl finoman lett előadva.
Mindezek ellenére a filmet szeretném megnézni, már csak Nicole Kidman miatt is aki szerintem jó színésznő, így gondolom ezt a történetet is megmenti majd.

Értékelés:
3 iskolás cseresznye az 5-ből!!

2 megjegyzés:

  1. Nem örülök, hogy ezt írtad, én is vártam a könyvet. :/ Most már nem vágok bele lelkesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom! Lehet neked tetszeni fog, nekem nagy csalódás volt, meg sem közelíti a thriller fogalmát (számomra) pedig én aztán elég félős vagyok.
      A filmmel majd teszek egy próbát, hátha az jobb lesz.

      Törlés