2019. január 7., hétfő

Joanna Trollope: Barátnők

Büszkén írhatom, hogy a nálunk megjelent Trollope köteteket mind olvastam. Szeretem a szerzőt mert mindig aktuális témákban ír. Emberi kapcsolatok, szerelem, barátság, család.
Mostani könyvének címe mindent elárul. Négy főiskolai barátnő immáron a negyvenes éveit tapossa. Mindegyikük révbe ért a maga módján. Amikor már azt hiszik, hogy velük aztán már tényleg semmi sem történhet- karrierjük csiszolgatásán kívül -mindegyikük újra választás elé kerül.

A történet fő mondanivalója számomra az örök dilemma egy sikeres nő kapcsán. Vagyis karrier vagy magánélet. Ha a szakmánk nem szimplán megélhetés hanem karrier, akkor örök dilemma a választás kényszere. Mit áldozzunk fel? A támogató hátteret, vagy a folyamatos kihívás és fejlődés lehetőségét.

Manapság persze sok embernél nem kérdés a karrier, hiszen a munka egy szükséges "rossz" az életünkben. Igazi áldás ha szeretjük, élvezzük azt amiből el tudjuk magunkat és a családunkat tartani.

A négy barátnő életén keresztül, négy különböző krízishelyzetet ismerhetünk meg. Mi van ha biztosnak hitt karrierünk véget ér egy nap? Mi van ha egyedülálló kamaszfiú anyjaként egyszer csak szerepet kérne a rég nem látott apa? Mi van ha munkamániánk miatt társunk mellőzve érzi magát? Mi van ha valaki, akivel megalapoztuk a jövőnket teljesen félreismertük?

Bár egyik szereplő sem került közel hozzám, olvasmányos volt, és fordulatokban bővelkedett a történet. Igazából a befejezéssel sem voltam kibékülve, furcsa döntéseket hoztak a szereplők.
Ennek ellenére maradok híve a szerzőnek.

Amit kicsit sajnálok, hogy a kiadó megtörte azt a remek szériát, hogy nagy alakú, kemény táblás kötésben jelentek meg a szerző könyvei.

Értékelés:
4 barátnőtől kapott cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése