2022. február 15., kedd

Jodi Picoult: Bár itt lennél


 Jodi Picoult régi kedves barátnőm. A nagy "könyv zabálós" korszakom anno vele kezdődött. Akkor már jó pár magyarul megjelent könyvét lehetett olvasni, én pedig fejjel ugrottam az élvezetekbe.

Aztán hosszabb szünetet tartottam, ez a könyve pedig újra a szerzőre irányította a figyelmem.

Tökéletes lett a fülszöveg, nagyon keveset árult el, így igazán nagyot szólt a történet.

A szerző mai történetet írt, nem várva évekig, hogy majd írunk valamikor covidról, újra rá csodálkozva mibe is keveredtünk. A járvány  hatásáról egy átlagos pár életében.

Diana és Finn tökéletes pár, mindkettőjük munkája egyben a szenvedélyük is. Finn rezidens orvos, Diana műtárgyakkal foglalkozik - itt jegyzem meg, hogy Diana munkája kapcsán azt hiszem volt egy momentum ami nagyon hasonlít egy híres pár történetére. A hasonlóság csúnya  szóval élve ordító volt szerintem. 


A könyv rávilágít arra, hogy mennyi minden befolyásolja az életünket a döntéseinket anélkül , hogy ennek tudatában lennék. Azt hisszük, hogy ami körülöttünk történik annak nincs közvetlen hatása ránk, befolyásolni tudjuk, kézben tartjuk a dolgokat. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. Diana egy szigeten kénytelen szembenézni a magánnyal, Finn hiányával. Míg Finn mint rezidens orvos gyógyít. A szigeten történtek, és az az utáni történések teljesen felborítják Diana életet. Finn pedig mintegy mellékszereplő, a háttérből asszisztál.

Kik vagyunk mi egyedül, és kik ha párunk van? Valóban  olyan döntéseket hozunk egyedül mint amikor valaki mellettünk van? 




Ahogy lenni szokott, a szerző most is nagyon alapos volt. Mind a járvány, mind az egzotikus sziget tökéletes aprólékossággal lett bemutatva. Azt gondolom a csavar vagy tetszeni fog az olvasónak vagy nem...nekem tetszett, még akkor is ha igazi lezárás nem volt.

Kicsit vissza köszön a Két út könyve története ebben a könyvben is. A kérdés, hogy mi minden lehetséges nagyon piszkálhatja a a szerző fantáziáját, hogy már a második történetet építi így fel.

Értékelés:4,5 lakatlan cseresznye az 5-ből!!!






2 megjegyzés:

  1. Szia! A cím nagyon találó, mert az elmúlt pár hétben épp erre gondoltam, bár itt lennél újra a blog közösségben! :-)
    Még nem olvastam a könyvet. Most megint sok újdonság van amik érdekelni fognak, így a listám csak egyre és egyre nő. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Csipike! Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy...hát itt is vagyok:-) Igyekszem.
      A listákról csak annyit, hogy mindig csak hosszabbak lesznek:P

      Törlés