2013. november 11., hétfő

Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?


Nagy hibám, hogy egy könyv címe és borítója alapján, kész történtet kreálok, ezért is történhetett meg, hogy nem szerettem volna ezt a könyvet annyira.  Ugyanis azt gondoltam, hogy ez amolyan ön segítő kis kötet, ami segít eligazodni a mai világban, ahol az egyik üzenet szerint légy önmagad, mindent megérdemelsz stb. és van a  másik véglet, mi szerint az önzetlenség, a másokon való segítség, és a saját magunk háttérbe szorítása által juthatunk el a boldogságig...magam részéről az igazság valahol a kettő között lehet.

Na de ez a könyv annyiban hasonlít a boldogság keresés dilemmájához, hogy a szerző saját gyermekkorát és főleg nevelő anyját eleveníti meg ebben a kötetben. Jeanettet örökbe fogadták. Gondolhatnánk, hogy jó helyre kerül, aranyos, gyermektelen házaspár kapott egy kis angyalkát, és mindenki boldog. A helyzet az, hogy az anya csak mint Mrs.Winterson -ként jelenik meg, ebből már sejthető, hogy nem éppen idilli az anya, lánya kapcsolat. Rengeteg borzalom megtörténik a szerzővel, aminek nem szabadott volna megtörténnie. Küszöbön alvás, ördögűzés és hasonló borzalmakban van része, a napi prédikáció mellett, amit a nevelő anya a Bibliából  citál elő, sőt a lakás minden zugába jut egy- egy intelem.
Tizenhat évesen aztán elköltözik otthonról...
A könyv teljesen kimeríti a család által okozható fájdalom fogalmát. 

Sokszor gondolkodom el rajta, hogy  a gyerek-szülő viszony a legfurcsább dolog a világon. Legyen vér szerinti vagy nevelő szülő, nem sok választásunk van. Születünk valahová és kész. Nincs választási lehetőség, hogy szerethetőbb anyukát, és kedvesebb apukát akarok. Egy életre össze vagyunk kötve, ha akarjuk, ha nem. Szomorú dolog ha csalódást okozunk... Csalódás lehetünk mi is a szüleinknek, és csalódás lehet nekünk is valamelyik szülő, vagy netán mindkettő. Nehéz rajta változtatni, vagy éppen túllépni rajta.

A könyvet sok helyen megjelöltem, szeretek idézni a könyvekből, már egy -egy mondat után is tudni lehet, hogy milyen hangulatú lesz a könyv, egyáltalán, hogy  nekünk való.
Most mégsem idézek, mert nem tudtam választani. Minden egyes oldalon legalább öt igazság, élet bölcsesség lakozik, miközben megismerjük a szerző cseppet sem átlagos élet útját.

A sok furcsaság mellett, rengeteg könyv, vers is meg van említve. A szerzőnek anno ezek voltak az egyetlen kapaszkodók.

Ha az életben valami nem sikerül, ha nem vagyunk tökéletes gyerekek, tökéletes anyák, feleségek, munkaerők, azért nem árt tudnunk, hogy nem mindig mi vagyunk a hibásak.


Értékelés:
5 családi cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése