2016. február 23., kedd

Joanna Trollope: Szeretőből feleség


Trollope hétköznapi élethelyzetekről ír, korábbi könyveihez hasonlóan ebben a történetben is olyan problémát jár körül ami bármikor, bárkivel megtörténhet.
Évtizedes házasságban élő Guy úgy érzi, hogy túl a hatvanon végre olyan életet szeretne élni amire vágyik, és azzal akit szeret. És ez a valaki nem a felesége, hanem fiatal harmincas éveiben járó szeretője Merrion.
Az idős férfi bíróként dolgozik, felesége Laura feladva karrierjét minden idejét és energiáját először férjének majd gyerekeinek szenteli. A látszólagos boldogság évtizedekig kitart.
Guy és Merrion hét évig bujkált és titkolózott, a férfi egy nap úgy határoz, hogy Laura elé áll, és elmondja, hogy válni akar.

Amiről azt hisszük, hogy csak két embert érint arról hamarosan kiderül, hogy mindenkinek van hozzá köze aki Guy és Laura családjához tartozik.
Két fiuk Simon és Alan valamint az unokák, na és Simon felesége Carrie mind-mind más véleményen vannak a hirtelen családi drámáról, és persze mindenki ki is nyilvánítja a véleményét.
Természetesen sokkal nagyobb galibát okoznak, mintsem, hogy segítsenek a helyzet békés megoldásában.
Laura a mártír szerepében tetszeleg, Guy pedig a csendes bűnbak. Egyértelmű, hogy kire kell haragudni, és az is, hogy kit kell védelmezni és segíteni. Simon anyja mellé áll, olyannyira, hogy anyja válóperes ügyvédje lesz, így apjával szemben kell mindent elkövetnie, hogy anyja megkapja mindazt amit csak elvehet.
Az események gyorsan követik egymást, egyik percről a másikra változnak a dolgok.

Az élet nagy kérdései: Mennyi mindent akarunk/akarhatunk még magunknak amikor mindenünk megvan? Önző dolog-e egy egész család életét felborítani egyetlen ember boldogsága érdekében? Miért várunk évtizedekig megtévesztve a társunkat, hogy minden rendben van? És mennyi esélyünk van egy fiatal nő mellett, ha mi már nagypapák vagyunk?
Szerintem nagyon Laura hibáira lett kihegyezve a történet, a vén kecske is megnyalja a sót típusú Guy pedig fel lett mentve minden alól, mondván mit lehet tenni ha egyszer szerelmes lett?
Merrion volt az egyetlen figura akinek teljesen egyértelműek és logikusak a lépései.


Amit picit hiányoltam az Guy és Laura személyiségének bemutatása. Nagyon keveset tudunk meg róluk.
A történet vége, ha lehet még több kérdést vet fel, mint azt a könyv elején sejteni lehet.

Ez már az ötödik könyve a szerzőnek amit olvastam, és továbbra is kíváncsian várom milyen történetei vannak még. Hamarosan jön újabb könyve Lányok és férfiak címmel.

Értékelés:
4 elhagyott cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése