2017. február 4., szombat

Emma Healey: Elizabeth eltűnt

A szerző első regénye nagyon jól sikerült. A két idősíkon futó történet sok kedvenc szerzőm erőssége, és Healey is jól bánt mind a múlttal,mind a jelennel.
A múltban történtek érdekessége, hogy a II.világháború után játszódik. Kevés könyvet olvastam erről az időszakról. Tömegek indultak útnak, hátha máshol könnyebb az élet mint ahol túlélték a háborút. Férjek és feleségek keresték egymást, vagy ellenkezőleg,eltűntek a régi életükből bizonytalanságban hagyva a családjukat. Romos házak, jegyrendszer és sorban állás a kevés fejadagokért, munkanélküliség.

Hetven évvel később Maud egyedül él családja házában. Napjai egyre inkább elvesznek. Egyik percben még határozott céllal indul el otthonról, aztán a következő percben már az utcán áll zavarodottan. (Szívebmarkoló volt olvasni, hogyan veszik el a világ az idős nő számára.)
Gyerekkora azonban élénken él benne, minden nehézség nélkül eleveníti fel az az időt mikor megtudják, hogy nővére Sukey eltűnt.
Az idős nő elméje összemossa a jelent és a múltat. A jelenben barátnőéért Elizabethért aggódik aki napok óta elérhetetlen. És ez az aggódás aztán felszínre hozza élete legnehezebb időszakát, mikor nővére után nem találtak semmi nyomot, csupán egy bőröndöt.

"Egy másodpercre szinte súlytalannak éreztem magam, egy elképzeléstől, amelyben a nővérem élt, a saját világunkban, a saját ruháiba öltözve épp elment tőlünk vacsora után."

Sukey eltűnése utáni időszak nagyon izgalmasan lett megírva.Bár Sukey férjével együtt tűnik el, a férj Frank hetekkel később megkerül...
Szinte mindenki gyanús aki ismerte a fiatal nőt. Sőt a környéken egy sorozatgyilkos is ólálkodik.
Maud hónapokig járja be ugyanazt az útvonalat amin nővére is mindig megfordult. Minden egyes eldobott holmit jelnek tekintett ami elvezeti nővéréhez.

A  történet vége frappánsan zárul. Maud zavaros elméje addig-addig váltogatja a múlt és jelen eseményeit míg rá nem talál a titkok nyitjára, vagyis, hogy hová tűnt Sukey.


Értékelés:
4,9 múltban érő cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése