2024. június 2., vasárnap

Maggie O' Farrell : Egy házassági portré

"De arra kérem, ügyeljen rá, hogy hűsége iránytűje minden körülmények között a helyes irányba mutasson." 

  A szerző ebben a könyvében Lucrezia di Cosimo de'Medici rövid életével foglalkozik. Lucreziat azután adják feleségül Ferrara hercegéhez miután nővére az esküvő előtt meghal. Húga lép hát Maria helyére. A tizenöt éves lányt minden előzetes tudás, tapasztalat, jó tanács nélkül engedték az ismeretlenbe, hogy hercegné és feleség legyen. 

Itt jegyzem meg, hogy a vőlegény huszonhét éves volt!! ( A valóságban Lucrezia tizenhárom évesen kel egybe a herceggel, de két évig még családjánál marad.) A szerző a könyv végén ki igazít minket a valóság és a képzelet mezsgyéjén, elárulva, hogy a mi az amin a mű kedvéért önkényesen változtatott.


 Korábban nagy rajongással olvastam C.W. Gortner hasonló témájú könyveit. Így nagy öröm volt ismét ilyen fantasztikusan megírt történetet olvasni. 
 Farrel tökéletes narratívája a naiv Lucrezianak, aki azt gondolta, hogy akárcsak szülei házasságát a sajátját is a kölcsönös tisztelet, szeretet és szövetség jellemzi majd. Jóképű férje nagylelkű és figyelmes. Eleinte...aztán Lucrezia számára kiderül, hogy Alfonz kegyetlen és számító. Saját családját is képes eltiporni ha a hatalomról van szó. Torokszorító olvasmány, az ármány, árulás, cselszövés korából, ahol az győzedelmeskedett aki a legkegyetlenebb. 
 Hatásosan házasságuk közepébe csöppenünk, amikor is a fiatal lányban egyre inkább felerősödik a gyanú, hogy férje az életére tör... Ezután felváltva jelenik meg a lapokon a korán véget ért gyerekkor, és az új családjában történtek. Majd szép lassan elmosódik a két idősík, hogy kicsúcsosodjon a végzetben, ami már az első oldalaktól lopakodik Lucrezia után. Milyen ironikus, hogy a mesékben menyire irigylésre méltó a hercegnők élete. Lucreziat sírva öltöztetik menyasszonyi ruhába a cselédek... 

 Ami a könyv címét illeti, ezért is dicséret jár a szerzőnek. Rendkívül frappáns, sokatmondó. És akkor már ne hagyjuk szó nélkül a borítót sem. Elegáns, gyönyörű színekkel. (Lucreziaról egyetlen portré létezik, a történetben férje bízza meg Michelangelo egyik tanoncát, hogy fesse meg a feleségét.) Értékelés: 5 hercegnői cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése