2012. március 21., szerda

Mary Ann Shaffer és Annie Barrows:Krumplihéjpite Irodalmi Társaság


Lassan de biztosan barátkoztam meg ezzel a könyvvel,és most olvasás után pedig kedvencé lépett elő!Az összes jelzőt elhasználták már ami az eszembe jut róla, a bájos,kedves,szeretni való stb.de mind igaz és többet nem is lehet egy két szóval elmondani a történetről.

1946 elején Julie levelet kap. A karakán,humoros írónő épp alkotói válságban van,előző könyve nagy sikere után a kiadója újabbat vár Tőle-mikor egy ismeretlen Guernsey csatorna-szigetekről megkeresi ama bizonyos levéllel.Julie még nem is sejti mennyi újdonságot hoz életébe ez a véletlen.

A hangulatos levelekből álló regénynek köszönhetően,megismerjük Julie legjobb barátját aki többek között Julie főnöke,Sidney aki felkarolta Juliet és kiadta első könyvét,legjobb barátnőjét Sidney húgát,és a levelező társakhoz csatlakoznak a Guernsey szigeten élők is akik megírják Julinak ,hogyan vészelték át a II.világháborút a Német megszállás alatt.

"Tegnap egy norwichi hölggyel csevegtem el,hosszasan,de nagyon kellemesen.Négy tizenéves lánya van ,és a legidősebbet épp a múlt héten meghívták a helyi kadétiskolába.A leányka a legszebb ruháját vette fel,hófehér glaszékesztyűt húzott,de alighogy átlépte a küszöböt,és végignézett a tengernyi ragyogó fiatal arcon ,fogta magát és elájult!Szegény gyermek még soha nem látott egyszerre ennyi férfit.Gondold csak végig!Egy egész nemzedék nőt fel tánc mulatságok,ötórai teák,és egy kis flört nélkül..."

Újdonságként hatott így megismerni a háború egy oldalát,szeletkéjét.Miközben a levelek lapjain váltakozik a múlt és a jelen Julie élete is alakul és olyan szakaszhoz ért,mikor már családot szeretne,gyerekeket mindezt úgy,hogy hivatásának is élhet.

Elragadó stílus,érzékenység,és remek humor jellemzi a könyvet.Mary Ann Shaffer 2008 Januárjában hunyt el egyetlen könyvét unokahúga fejezte be helyette.A szerző könyvtárosként és könyvesbolti eladóként dolgozott.

Értékelés:

5 cseresznye az 5-ből!!!

4 megjegyzés:

  1. Lélekmelegítő, nem? Kár, hogy olyan kevés hasonló könyv van.

    VálaszTörlés
  2. Annyira imádtam ezt a könyvet! Olyan szívmelengetős :)Örülök, hogy Neked is kedvenc lett :)

    VálaszTörlés
  3. Amilgade-Jaj én annyira olvastam volna még!!!! Igen nagyon kevés ilyen könyv van,aminek teljesen áthat a hangulata.

    VálaszTörlés
  4. Nikkincs-Én mostanában már nem lepődöm meg azon,hogy ennyire egyforma az ízlésünk:-)))

    VálaszTörlés