2013. január 21., hétfő

Kathleen Grissom: Tölgyfa a dombtetőn

   Éjszaka fejeztem be,muszáj volt tudnom,hogy végére történhet-e valami jó!?

Stockett:A Segítség c. könyvének hangulatával kezdődött,de egyre komorabb lett. 


Lavinía két életformába is belekóstol,nincs választása,ül a rabszolgák kunyhójában ,csirkét pucol,és ül a fehér ember asztalánál is, ahol azok szolgálják ki ,akik felnevelték….
Nagy tanulsága a könyvnek,hogy az a családod akik szeretnek,nem pedig az amit társadalmi hovatartozásod szerint választanak neked.


Lavínia hétéves mikor szülei egy Újvilágba tartó hajón meghalnak. Egy Virginiai ültetvényes magához veszi a kislányt és a dohányültetvényére viszi,ahol a rabszolgái gondjaira bízza a fehér kislányt. 

Az ültetvény tulajdonosa -Kapitány és felesége a nagy házban élnek,Lavínia a fekete szolgákkal a kis házban a  domb alján,a két ház között mint valami felvigyázó áll a gyönyörű tölgyfa a dombtetőn,örök és néma tanúja a birtok történéseinek.

Bár senki sem gondolná,hogy a fehér népeknek munkán kívül bármi köze lehet a rabszolgákhoz , a szerző ebben a történetben jó párszor rácáfol erre-azon gondolkodtam olvasás közben,hogy ezzel az egy történettel az író hány ugyan olyan sorsot mesélt el? Mert biztos vagyok benne,hogy a gazdag ültetvényes családokban,ahol a szépen terített asztal mellett ült férj és feleség,aztán éjszaka a birtok ura sokszor kanyarodott a rabszolgák viskói felé.... persze ilyesmi akkoriban tabu volt,még ha nyilvánvaló is volt minden,mert amit tagadunk az nincs is.

"Nem ez a világ a mi egyetlen otthonunk.Ebben a világban az a dolgunk,hogy gyakoroljuk, hogyan kell helyesen cselekedni."

Lavínia szimpatikus szereplő volt,könnyedén átéreztem az érzéseit,szerethető volt,akárcsak sok másik szereplő aki körülvette őt.Bár a történetben szinte oldalaként történik valami rossz,valami szomorú ,mégis hihetetlen szeretet,elfogadás,összetartás árad a sorok közül.A történet másik erőssége ahogy az emberi sorsokat,életeket összefonja vagy éppen elválassza! Nagyon izgalmas volt.

Minden szomorúsága ellenére kedvenc lett! A szerzőnek sajnos egyelőre nincs több könyve,épp most írja a a másodikat,ami remélem hiperszonikus gyorsasággal jelenik majd meg nálunk is magyarul.

Értékelés:
5 cseresznye az 5-ből!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése