2013. február 14., csütörtök

Juliet Grey:Királyné lettem Mária Antónia Ifjúkora


Mária Terézia tizenhat gyermeknek adott életet,közülük most Mária Antónia,vagy ahogy leginkább ismerik és a történelembe is így írta be nevét:Marie Antoinette életét kísérhetjük nyomon a könyvben,gyermekkorától kezdve,ahol már tizenévesen arra nevelték,hogy legyen méltó a Francia koronára.

Ausztria és Francia ország szövetsége Mária Terézia igazi diplomáciai sikere,muszáj volt elérnie,hogy Anglia ne vethessen szemet az esküdt ellenségre Francia országra ,és persze Ausztriára.

"Egy hónap elteltével a márki visszatért,és elhozta az üzenetet,amire Maman várt;ami beteljesítette a Habsburg birodalom reményeit:Lajos király levelét,kelt 1769 júniusának hetedik napján,benne a kérelemmel,hogy lennék szíves az unokája,Lajos Ágost,a francia dauphin felesége lenni."

Bár eleinte korántsem volt biztos,hogy végül Mária Terézia ösztökélése sikerrel jár,ennek ellenére lányára több mint két év szüntelen gyakorlás és tanulás várt,hogy mire francia földre lép már tökéletesen beszélje a nyelvet, járatos legyen a politikában,történelemben,öltözködésben,és minden tekintetben megfeleljen az elvárásoknak.

A mesék zöme herceg nőkről és király kisasszonyokról szól,de elég csak  fellapozni egy-egy ilyen témájú regényt,és rögtön rájövünk,hogy ez a rang,sokszor felér egy életen át tartó kínzással.
A történetben szó esik Antoinette testvéreinek sorsáról is,akik ha  nem haltak meg követték testvéreiket a hatalom és a birodalom iránti vágy oltárán,és ha akartak, ha nem házasodtak majd megözvegyültek.

A témában W.C.Gortner könyvei jelentik számomra a tökéletességet! Mikor elkezdtem ezt a könyvet reméltem,hogy hasonló profizmussal íródott,már az elején néha úgy éreztem,hogy kissé bulvárosan van fogalmazva,ennél jobb kifejezést nem tudok rá,a megérzésem helyesnek bizonyult miután megtudtam,hogy a szerző újságíróként is tevékenykedik-sajnos ez érződik a könyvön is.
Ennek ellenére olvasmányos és nagyon gyorsan haladtam vele,mégis hiányzik belőle valamiféle történelmi érzet, profizmus,hogy úgy tudja átadni valakinek az élet történetét,hogy közben visszarepülünk a múltba,és mi is a kastélyok termeiben bolyongunk,érezzük fejünkön a korona súlyát,átéljük,hogy a múlt a történelem egy darabkájával ismerkedünk,nem pedig egy történelmi korba helyezett, kitalált regényt olvasunk.

Sokszor ellent mondásosan jelenik meg előttünk Antoinette is,egyik oldalon még igazi tizenhárom éves kislány aki babázik, a következő pillanatban pedig már felnőtteket megszégyenítően komoly és tudja mit várnak el tőle.Így nehéz volt eldönteni melyik az igazi énje.
Sok momentum van a könyvben ami számomra erősítette ezt a bulvár hatást,olyan dolgok vannak kiemelve amik finomításával ,vagy éppen kihagyásával  a könyv egy igazi történelmi regény lenne.

A borító mint mindig amit a Tericum kiadó készít gyönyörű,és igényes!


Értékelés:

3,5 cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése