2013. február 18., hétfő

Jan-Philipp Sendker:Hazatérés


A szerző igazán büszke lehet az első regényére,mert gyönyörű,részlet gazdag,egyszerre éreztem szomorúságot és boldogságot olvasás közben.
Júlia napjainkban egy szerelmes levelet talál,amit apja egy Burmai nőhöz írt.A nő négy éve eltűnt apját keresi,valahogy furcsa neki,hogy anyja már-már megnyugvással veszi tudomásul,hogy férje,gyermekének apja,egyetlen magyarázat nélkül tűnt el.Júlia viszont szeretne magyarázatot találni a furcsa eltűnésre,ezért apja gyermekkorának színhelyére Burmába utazik,ahol egy furcsa öregember egy kávézóban nap mint nap mesél Júliának. Júlia először kételkedik az öregember szavaiban,ám valami azt súgja neki,hogy hallgassa végig az idős férfit.

"A bizonytalanság az,ami nem hagy nyugodni. Tudni akarom miért tűnt el,s ha fellebbenthetném e titok fátylát,talán új dolgokat tudhatnék meg róla. Valóban olyan jól ismertem őt,ahogy azt gondolom,vagy közeli kapcsolatunk csak illúzió volt? Ez a kétely elviselhetetlenebb ,mint az igazságtól való félelem. Árnyékot vet boldog gyermekkoromra,a múltamra,s lassan kételkedni kezdek emlékeim valóságában. Másom nincs rajtuk kívül. Ki az a férfi aki felnevelt? Kivel éltem le életem több mint húsz esztendejét? Ki is volt az apám valójában?"

Ahogy az idős férfi mesélni kezd,hirtelen mintha egy új világba csöppentem volna.Egy nagyon szép,megható boldog és egyben szomorú történet elevenedik meg a lapokon.
Egy kislány Mi Mi és egy kisfiú Tin Vin gyermekkorát és szerelmét ismerhetjük meg,egy különleges helyen Burmában.Mindkét gyerek magányos volt addig még egymásra nem találtak.Először csak lelki társak,barátok,egymás támaszai lettek,mindketten mások voltak,és nemcsak magukat fogadták el nehezen,de másokkal sem tudták elfogadtatni másságukat.

"Vannak dolgok,amiket egyszerűen nem érthetnek meg azok az emberek,akik két egészséges lábbal állnak a földön.Azt képzelik,hogy a szemével lát az ember.azt hiszik,hogy a távolságot lépésekkel lehet legyőzni."

A könyv végére a gyermekekből felnőttek lesznek,két szerelmes egymásnak tett ígéretévé érik a gyönyörűen megírt különleges történet.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a szépirodalmi stílusban megírt szerelmi történetet.A fülszöveg teljes mértékben átadja a könyv megható  tartalmát.

A kemény fedeles borító nagyon szép lett,öröm ránézni. 

Értékelés:
5 cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése