2014. augusztus 18., hétfő

Lionel Shriver: Születésnap után

 
Először is nézzük meg a borítót, oké. 
Most pedig vegyük le a védőborítót és tádám...ugye milyen huncut? Vagy mondhatnánk pikáns.
És tulajdonképpen pikáns a könyv is. 
Kellően huncut is.
Irina gyermekkönyv illusztrátor. Nyugis, átlagos élete, és egy kapcsolata van, ami nem törvényes házasság, de házastársként tekintenek egymásra.
A laza baráti kapcsolatok ápolása, születésnapok együtt ünneplése hozza el a fordulatot Irina életébe amikor választhat. A majdnem férj, vagy a jóképű snookerjátékos?
Unalom vagy izgalom?


"- Na és a nők mit szeretnek jobban? Ha jó az emberük? Vagy ha szeretnivalóóóó?

-Hát, akármelyik mellett köt is ki egy nő, azon fog agyalni, hogy nem inkább a másik kellene-e neki?"


Sajnos ha a főszereplő(k) nem szimpatikusak, nekem nehezen meg az együtt érzés, a kellő átélése a történetnek.
Sok olvasó zseniálisnak tartja ezt a könyvet, én annyira nem ájultam el tőle. De lehet velem van a baj, kevésbé vagyok fogékony az ilyen nehezebb, sűrű fogalmazásokra, történésekre.
Mint egy erős sodrás, hömpölyög a szöveg, a történet.
Irina beleesik abba a hibába, amibe sok, magát szépnek gondoló nő, beleesik egy idő után. vagyis, hogy miért ne lehetne jobb, izgibb minden mint ami van? És persze ha keresünk, találunk is elég okot unni, kritizálni azt a ki mellettünk van.
És persze az ismeretlen, a tiltott gyümölcs mindig édesebb.

"Ha egyvalamit megkapsz, amit szeretnél, máris jobban látod, hogy mi az, ami még hiányzik."


A szerző ezt a két vonalat viszi nekünk végig a könyvben, két - Mi lett volna ha...
Már Jojo Moyes könyvének szereplője ( Az utolsó szerelmes levél)is elismerte:" -Én már régen megtanultam, hogy a mi lett volna, ha nagyon-nagyon veszélyes játék."
Shriver pedig bemutatja ennek a veszélyes játéknak a lehetőségeit.
Értékelés:
3 válogatós cseresznye az 5-ből!!!
 



2 megjegyzés:

  1. Már előjegyeztettem, nekem a Kevin is nagyon tetszett, persze azért remélem, hogy ez annyira nem ken majd a falhoz :D
    Nem csak a nők esnek ebbe a hibába, hogy azt gondolják, nekik "jár" a jobb, szerintem. Viszont tény, hogy annyira eldobható és egocentrikus világban élünk, hogy eszünkbe se jut néha, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, és hogy az egy óriási dolog, hogy a párunk pont minket választott és tart ki mellettünk. Ezt rohadt sokan nem veszik figyelembe, csak mondogatják magukban, hogy de hát én ennél többet érdemlek (ami sokszor persze úgy is van, senkit nem biztatnék, hogy maradjon benne egy rossz kapcsolatban).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen típusú emberek kihozzák belőlem az állatot.
      Ha mindig újítani és próbálkozni akarsz, akkor legyen, de ne a másik háta mögött, és ne úgy, hogy van egy biztos házasságod vagy kapcsolatod.

      Ha pedig rossz egy kapcsolat akkor menni kell, az mitől jobb, hogy maradunk és közben úgy lépünk félre??

      A környezetemben mostanában nagyon sok évtizedes házasság ment tönkere a harmadik miatt. Aztán pár hónap múlva, ahogy lecsengett az újdonság varázsa, a félrelépő elkezd sírni, hogy milyen hülye volt...

      Törlés