2014. augusztus 11., hétfő

Priscille Sibley: Csillagpor


Matt és Elle házasok, sikeres emberek. Matt idegsebész, Elle pedig a NASA munkatársa, és már az űrben is járt.
Gyerekkori barátságuk, majd szerelmük ugyan kis időre megszakad, ám az élet úgy hozta, hogy újra egymásra találnak.
A gyerekáldás az egyetlen sötét folt életük kéklő egén. Mindent megtesznek, hogy gyermekük szülessen, ám Elle immunbetegsége, és egy sor ismeretlen tényező megakadályozza őket a családalapításban.

Elle egy banális baleset következtében agyhalott lesz. Nincs egy halvány reménysugár sem, nincs értelme várni. Ám ekkor kiderül, hogy a nő állapotos.

Hamar kiderül, hogy a családban ahányan vannak, annyiféleképpen vélekednek Elle életben tartásáról, vagy éppen elengedéséről.
Az a furcsa helyzet áll elő, hogy még férje, apósa és barátnője Elle életben tartásáért, és egyben a babáért harcol, addig Matt anyja, és Elle testvére valamint volt élettársa Adam, Elle méló távozása mellett kardoskodnak.

Miközben elindul egy értelmetlen harc, bírósági perrel, ügyvédekkel, közben megismerjük a múltat. Elle életét, véleményét a gyerekkérdésről, várandósságról.

A történet nagyon jól indul, izgalmas volt mindig egy újabb dolgot megtudni a házaspárról, a múltjukról.
Ám ami Elle és a baba életét illeti, szerintem felesleges huzavona volt, számomra egyértelmű volt a jó döntés. Kicsit vérszegénynek éreztem az ellentábor érvelését, miszerint Elle nem akarta, hogy mesterségesen életben tartsák. Ennyi.
A múltbéli események feltárása közben vártam, hogy lesz egy fordulópont ami megingat a kezdeti álláspontomon, de semmi ilyesmi nem történt.
Ha egy picit másképp írja meg a szerző a könyvet, akkor lehetett volna kétséget ébreszteni, elérni amit Jodi Picoult tud kiváltani az olvasóból, ez itt a szerzőnek nagyon nem sikerült.

Elle nem érzett fájdalmat, nem szenvedett, viszont a méhében egy baba lett volna halálra ítélve, ha lekapcsolják a gépeket.
Hol itt a dilemma?????

A könyv végét nem lehet sírás nélkül olvasni.

Értékelés:

 4 újszülött cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése