2014. november 28., péntek

Joyce Maynard: Lány a hegyen

 
"A húgom és én mindig mindenben a drámát kerestük, és ha a világ nem szolgálhatott ilyennel, akkor kitaláltuk magunknak. Történeteink sokszor olyannyira valóságosak voltak, hogy mi magunk is hinni kezdtünk bennük. Egyszer aztán a valóságban is megtörtént az, amiről fantáziáltunk. És azt kívántuk, bárcsak ne történt volna meg."

A szerzőt egy véletlen kapcsán találta meg a téma. Kaliforniában él, és egy ismerős testvérpár hívta fel figyelmét a Marin megyében történtekre.
A szerző a testvérpárnak és az akkori gyilkossági nyomozónak ajánlja a kötetet.

1979. június 21-én Rachel és Patty Torricelli számára vége szakad a gondtalan nyári szünetnek.
A gyönyörű hegyvidéki tájon a turista útvonalak mentén, valahol a fák között egy gyilkos vadászik a nőkre.
Az első gyilkosság után a lányok apját, Tonyt bízzák meg az üggyel.

Korábban a lányok maximum a prérifarkasoktól féltek. Imádták a házuk körül elterülő érintetlen vadont. Az iskolai időn kívül minden idejüket a szabadban töltötték. Újra és újra felfedezték az ismerős sziklákat, barlangokat. Volt, hogy furcsa alakokba, szeretkező fiatalokra bukkantak, de mindig is második otthonuknak tekintették a hegyet.
Szüleik kapcsolati válsága, majd szakítása után, anyjuk depressziós lesz, apjuk pedig elköltözik, így a két tizenéves úgymond felügyelet nélkül marad.

Apjuk Tony, karizmatikus, lehengerlő férfi. Jóképű, és immáron nyomozó, aki szívós elszántsággal váltotta valóra álmát. Lányait imádja, mindig tudja mire van szükségük, ám időt keveset tölt velük.
A két lány azonban feltalálja magát, Patty miután talál egy kosárlabdát szinte függővé válik, Rachel pedig a fantázia világában érzi magát legjobban, ahol számos történetet talál ki.
Az első gyilkosság után, amit még számos követ, Rachel mindent megtesz annak érdekében, hogy apja büszke legyen az ő vagány lányára, és egyre több hibát követ el.
Egészen addig játszik a tűzzel, míg nem veszélybe sodorja magát.

Maynard olyan jól kapta el a történet lényegét, hogy a könyvét nem lehet letenni. És bár a történet elsősorban thriller, ennek ellenére Torricelli család életét is éppolyan alaposan tanulmányozhatjuk, akárcsak egy-egy bűntény helyszínét.
Bár a szerző az alaptörténettől jócskán eltért, a nyomozó karakterét hűen ábrázolja.

A történet egészen a végéig feszült, és nagyon pergő, így nemcsak az utolsó lapokra jut a java. Részlet gazdag, alapos történet, sok egyedi fűszerezéssel.

Számomra váratlan lett a befejezés, vagyis inkább nem tudtam elképzelni a történet végét. Maynard ezt is remekül oldotta meg, sőt ha lehet még tökéletesebbnek láttam a könyvet a befejezés után.

Az könyv hangulata rám telepedett, Rachelt és Pattyt összekötő testvéri szeretet tapintható volt a lapokon. És bár kézzel-lábbal tiltakoztam, nem tudtam nem megszeretni Tonyt.

Egyetlen szépséghibája a történetnek, hogy jó párszor ismétli önmagát.

Értékelés:
4,9 hegyen érő cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megírtad a véleményed, még nem mertem eddig megvenni, de nagyon érdekel. Ezek után a kívánságlistámra került. Kérlek a fejlécben javítsd az író nevét, mert elírtad (JoyCe).

    VálaszTörlés
  2. Köszi a figyelmeztetést, javítottam :-)

    Mindenképpen ajánlom a könyvet!

    VálaszTörlés