2015. szeptember 19., szombat

Jodi Picoult: Csodalány

A hit és a vallás mindig kényes téma. De aki ismeri a szerző műveit, az már meg sem lepődik azon, hogy ismét egy különleges történetet írt.

"-Te hiszel a mennyországban Tristan? -kérdi csöndesen,mire én megrázom a  fejem.
-Nem.
-Tényleg?-kérdezi meglepődve. -És miért nem?
-Mert emberi találmány-mondom neki."
/John Boyne: A gyáva/

A fenti idézetet egyik kedvenc könyvemből másoltam ki. Egy álláspont a sok közül Istennel és a hittel kapcsolatban. És ahány embert kérdezünk meg, annyiféle választ fogunk kapni a kérdésre: Te hiszel a mennyországban? Istenben? Hiszel egyáltalán valamiben?

Jodi Picoult szép kis társaságot válogatott össze a könyvben. Egy zsidó kislány, aki nem kapott vallásos neveltetést, ellenben Istennel társalog ( aki szerinte nő) egy zsidó anya aki sosem gyakorolta a vallását, egy tévés, aki arra tette fel az életét, hogy megcáfoljon mindent ami a hittel kapcsolatos.
Na és persze papok és rabbik, bírók és ügyvédek ahogy az már lenni szokott a sok szereplős, széles vásznú Picoult könyvekben.

Egy hétéves kislány Faith élete pillanatok alatt változik meg. A kislány csak egy barátra vágyik, ezt hajtogatja nap mint nap, aztán úgy tűnik a barát maga Isten személyében jelenik meg.
Anyja Mariah  épp férje hűtlenkedésével van elfoglalva, és próbál nem újra depresszióba zuhanni, ahogy az már egyszer megtörtént.

A történet több szálon fut, a házassági válság egy kotnyeles nagymama, és a Fath körül és vele történő csodák mellett feltűnik a média is.
Az apa a híradásokból tudja meg, hogy lánya híresség lett, úgy érzi minden furcsaságért a neje okolható ezért gyermekelhelyezési pert indít.

Nekem bár maga a téma nagyon tetszett, mégis hiányzott valami a történetből. Túl sok volt benne a felhajtás, a huzavona a harsányság. A szerelmi szál nekem nem volt hihető.
Valahogy Picoult  korábbi könyvei alaposabbak és tárgyilagosabbak.
Több varázslatot vártam volna ettől a történettől.
És persze a bíróság ezúttal sem maradhatott ki a díszletek közül.

Értékelés:
3,9 cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése