2015. szeptember 14., hétfő

Jane Shemilt: Lányom

"Minden amiben tévedtem, azzal volt összefüggésben, hogy túl sokat vártam el, de túl keveset tudtam."

Jenny elégedett az életével. Iker fiai és lánya Naomi, valamint idegsebész férje  a nő büszkeségei.
Úgy érzi tökéletesen teljesít élete minden területén. Anyaként, feleségként, orvosként, na meg művészként, ugyanis Jenny szabadidejében szívesen fest.
A rohanó hétköznapokban azonban egyre inkább úgy érzi, hogy gyerekei kicsúsznak a kezéből, főleg a tizenöt éves Naomi, aki alig van otthon, és szinte észre sem veszi  családtagjait.
Egy novemberi este Naomi nem ér haza az iskolai színjátszó kör előadásáról.
Szülei meggyőződése, hogy Naomi-t elrabolták.

A történet három idősíkon fut. Az eltűnés napja, egy évvel későbbi történések, és a lány eltűnései előtti napokat is megismerjük.
Jenny családja széthullik. Egyik fia intézetben van, másik egészen Kaliforniáig menekül a családtól, férje pedig a munkába temetkezik. Jenny a család nyaralójában bújik el a világ elől, és egyre csak Naomit várja, hátha bő egy évvel  a novemberi nap után előkerül...

"Furcsa, hogy mindenki örül Jézus születésének, pedig pontosan tudják a történet végét."

Mindhárom idősík érdekfeszítő és izgalmas. Egy tökéletes család képe lassan elhomályosul, és felbukkannak a hibák, tévedések, hazugságok.
A család összes tagjának van titka, egyedül az anya áll a kör közepén és a fejét kapkodja.
Szinte minden oldalon megtudhatunk valami újat a  szereplőkről.
Jenny -t fájdalmasan érinti a  felismerés, hogy egyik gyerekét sem ismeri igazán. Sosem azt adta nekik amire szükségük volt, például időt, biztatást, dicséretet.  Helyette csak elvárt, és olyasmit képzelt gyerekeibe amilyenek sosem voltak.

Remek könyv azokról a szülőkről, akik úgy gondolják, hogy a gyerek egyszerűen csak felnevelődik majd magától, ráadásul olyanok lesznek majd  ahogyan ők elképzelték. Elég ha van tető a fejük felett, nem bántalmazzák őket sem szóban, sem tettlegesen. A gyerek pedig majd, mivel csak jó példát lát, remekel az iskolában és simulékony lesz otthon.
Minden más túl fontos ahhoz, hogy csak a gyerekeiknek éljenek. Muszáj karriert építeni, akkor is ha megtehetnék, hogy egyikük csak a családnak éljen  amíg a gyerekeiknek erre van szükségük.
Divat mindent egyszerre csinálni, inkább házvezetőnőt fizetni, elfoglaltnak lenni. Akkor is ha később túl nagy lesz érte az ár.

"Beteg virág vagyok:
Láthatatlan féreg
Éji vihar szárnyán
Egy szirmomra tévedt:
Ágyat vetett bennem,
Szép kármin ölemben,
S most sötét szerelme 
Titkon megöl engem." 

/William Blake: A beteg rózsa)
 

A szerző ötgyermekes anyaként remekül ábrázolja egy család látszólagos tökéletességét.

Értékelés:
5 eltűnt cseresznye az 5-ből!!!


  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése