2016. június 20., hétfő

Andrew Nicoll: Miss Jean Milne titokzatos élete és különös halála

A Skót kisváros Broughty Ferry életébe pillanthatunk be egy rémes gyilkosság révén. Az áldozat Miss Jean Milne aki egyedül a huszonhárom szobás Elmgorve nevű kúriájában.
Az elvadult kert, a törött ablakú üvegház súlyos titkot őriz.
Valaki 1912. októberében hidegvérrel, brutálisan megöli a különc, ám a városban sokak által kedvelt vénkisasszonyt.
A könyv megtörtént eseményeken alapján íródott. A szerző rendőrségi aktákra valamint az akkori újságok riportjaira támaszkodott.
Narrátorunk John Fraser őrmester.(Akit szintén valós személyről mintázott a szerző.)

A nyomozás lassú, de korántsem unalmas. A rendőrfőnök Mr. Sempill  remekelni szeretne élete legnagyobb feladatában, így elhatározza bármi áron bűnöst kell találniuk.
A pár szemtanú, akik egy finom úriembert láttak Miss Milne házából érkezni, vagy éppen távozni határozatlanok a személyleírásnál. Bár az idős hölgy sok mindenkivel szóba állt, úgy tűnik senki sem ismerte igazán, egyetlen élő rokonával sem tartotta a kapcsolatot.
Fraser őrmester kitűnő emberismerő, aki nyugodt és megfontolt. A kiemelten nehéz ügy miatt hamarosan egy igazi nyomozó siet a kisváros segítségére, John Trench személyében.
 Telnek a hetek, akad gyanúsított is, az újságok nap mint nap lehoznak valami új adalékot Miss Milne életéről vagy haláláról.

Aztán jön a csavar, ami már tényleg a szerző szüleménye, de annyira logikus, hogy egy percre sem ellenkezik az olvasó.
Aki klasszikus krimit vár talán kicsit csalódni fog. Ez egy remek jellemábrázolás, és korrajz a társadalomról, gazdagokról, szegényekről, hatalomvágyról.


Értékelés:
5 üvegházban érő cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése