2019. szeptember 28., szombat

Adam Kay: Ez fájni fog

Igazi érzelmi hullámvasút volt ez a könyv. Nagyon rég volt már, hogy egy könyv kapcsán ilyen gyorsan váltsak sírásból nevetésbe, és fordítva.
A szerző nemcsak jó orvosnak, de remek írónak is bizonyult.

" Esemény utáni tablettát írok fel a sürgősségin. A páciens azt kérdezi:
– Három hapsival is voltam az éjjel. Elég lesz egy tabletta?"


Egy fiatal orvos naplója arról  milyen is ez a szakma. Minden jó és árnyoldalát összevetve. Hogyan szippant be egy szakma, ami éppúgy fel tud emelni, ahogy ki tud csavarni. Hogyan érinti a magánéletet, amit nem tudsz nem kizárni, bármennyire is próbálkozol.

Az olvasó úgy érezi páholyból "élvezheti" a végeláthatatlan túlórákat, robotolást, és az emberi hülyeség nem létező határait.
Egy ideig könyvjelzőztem a vicces és már-már hihetetlen eseteket, de aztán beláttam, hogy lehetetlen egy egész könyvet idézni.

 "A sürgősségire tartok este tizenegykor beteget vizsgálni, ránézek a Twitterre, hogy lelkierőt merítsek. Nagy hír készülődik, de egyelőre csak pletykaszinten.
– Hűha – döbbenek meg –, meghalt Michael Jackson!
Az egyik nővér sóhajtva feláll: – Hányasban?"



Az orvos valamit tud amit mi nem. Éppen ezért azt hisszük, ő nem is emberből van. Nem éhes, nem lehet rossz napja, nem kívánja pokolba a csekély értelmi képességű beteget.
 A szerző remek humorral van megáldva, így sokszor rázkódtam a nevetéstől olvasás közben, annyira előttem voltak az elképesztő jelenetek.
Na de kapunk aztán rendesen a véres valóságból is. Amikor  még a mindenhatónak hitt orvos is "csak egy ember" lesz.
Nyilván nem lett volna ennyire jó ez a könyv ha mondjuk egy pék írt volna a mindennapjairól -bocsánat minden péktől- az orvosi lét igazi misztikum egy hétköznapi ember számára. Ahol a fehér ajtók mögött varázslat vagy dráma történik.
Nem mellesleg a szerző őszintesége vágott mellbe. Köntörfalazás nélkül, nyíltan írja le mit gondol az egészségügyi rendszerről, arról hogyan élte meg az embert próbáló műszakokat.

Értékelés: 5 cseresznyés szike az 5-ből!!!

Már most örülök, hogy Adam Kay tarsolyában vannak még sztorik, novemberben jelenik meg másik könyve a Mert szülni karácsonykor kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése