2020. január 4., szombat

Christina Baker Kline: Egy darabnyi világ


"Olvastam egyszer egy asszonyról, aki kelepcébe kerülve a saját házában megőrül, és azt kezdi hinni, hogy a tapéta mögött lakik. Azon kezdek töprengeni, hogy vajon örökre ebben a házban fogok - e élni, fel - alá mászva a lépcsőn, mint az a nő a történetben."



Ha valakinek ismerős a szerző neve az nem véletlen, az Árvák vonata -korábbi könyve- is fantasztikus volt.
 Maradunk az igaz történeteknél, ezúttal Christina Olson és a híres festő Andrew Wyeth  barátságáról olvashatunk. Vagyis inkább Christina életéről, akire nem sokan emlékeznének, ha nem született volna meg a híres festmény róla a Christina világa. (bal oldali kép) Részletek itt: Wikipédia


1896.  Christina három éves. A korábban makkegészséges kislány lázas lesz. Mire felépül kezeit és lábait képtelen használni. Ettől eltekintve, vagy pont ezért a makacs és öntudatos lány igyekszik teljes életet élni. A farm ahol felnő, nem is nagyon hagy más választást, hiszen minden dolgos kézre szükség van.
A sokgyerekes családban aztán szép lassan mindenki elkezdi a saját életét. Csak Christina nem. Ő és a farm állandó. Vele nem, csak körülötte történnek a dolgok.
Imádott nagymamája halála után még inkább egyedül érzi magát.

Az elvárás, az akkori élet vitathatatlanul lefektetett mintái Christinánál nem érvényesek. Az erős, egészséges fiatalság, majd férjhez menés, szülés; egyhangú bár mindenki által áhított boldogsága egyre távolabb kerül tőle. Minden, aminek közelednie kellene elérhetetlennek tűnik.

A magány és a  csalódások megedzik Christinát, emelt fővel viseli a sorsát. Persze ahogy telnek az évek a kétely és a félelem egyre erősebb.

Az igaz történetek mindig levesznek a lábamról. Ez most sem volt másképp. Látszólag nem történik semmi a lapokon. Egy átlagos élet, átlagos történései. Mégis a főszereplő annyi mindent ad az olvasónak, a nőknek. Tartása van, nagyon bátor, nagyon emberi.

Értékelés: 5 festett cseresznye az 5-ből!!!

(Réka ! Nagyon ajánlom.)dle így mennyi mindendhat az olvasóknak, a nő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése