2020. március 20., péntek

Rebecca Rosenberg: Mrs. London titkos élete


 "Felejteni tudni, ez általában egészséges és normális. /Jack London: Kóbor csillag/"


Már most az elején elárulom, hogy Jack London feleségének nem sok titkos élet jutott.
Jack London nem volt valami szimpatikus személyiség, sajnos még egyetlen művét sem olvastam, de biztosan tehetséges volt, ha a mai napig olvassák a műveit.

Fordulatokban, izgalmakban, szerelmekben, és utazásokban gazdag negyven évet élt, igazi hedonista volt.
Nem érte be kevesebbel az első világháború idején mint egy huszonhat szobás impozáns házzal;  központi fűtéssel, medencével!!, meleg vízzel, hűtővel. És ez csak egy volt a gigászi tervei közül- farmok, házak,  pompás vacsorák. Mindeközben egyáltalán nem élt jól, állandó adósságok, kölcsönök között vergődött.
Felesége próbálta kézben tartani a pénzszórást. Minden nap rá kellett vennie férjét az írásra- A hírneve volt a garancia arra, hogy kapjanak kölcsönöket. Charmian saját karrierjét háttérbe szorítva őrizte a családi tűzhelyet, és árgus szemmel figyelte csalfa férjét.
Barátjuk Houdini nagy benyomást tett a nőre. Jack London persze a riválist látta benne.

"Bár mindketten a szórakoztatás nagymesterei vagyunk, én megőrzöm a titkaimat, míg ön világgá kürtöli azokat."

Jack London számára az élet egy nagy játszótér volt, és persze benne minden játék csak az övé. Bár Charmian nagyon szerette férjét azért neki is megvoltak a saját kis tévútjai.
Számomra volt jó pár olyan húzása a híres írónak ami rendesen sokkolt. Ilyen például amikor  nemcsak felesége könyvét segített kiadni, de szeretőjét is patronálta...

Izgalmasan és érdekesen gyúrta össze a szerző a valóságot és a fikciót. Minden egyes sorát élveztem.

"Behajóztam vele a Salamon - szigeteket, megkerültük a Horn- fokot, elkísértem Mexikóba, ahol haditudósítóként dolgozott, és tizenkét éven át szerkesztettem a könyveit. Ápoltam és szocialista-elvtársa voltam . A neje voltam, a szentségit!!!"

Értékelés:
5 állandóan író cseresznye az 5-ből!!! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése