2013. október 19., szombat

Meg Rosoff : Majd újra lesz nyár


 
"Az ösvények Isten ajándékai azoknak az embereknek,akik messzire indulnak, de nem akarnak rendes utakon menni."

Daisy New Yorkból Angliába repül, hogy unokatestvéreivel töltse a nyarat,hogy felejtsen,hogy többet megtudjon az édesanyjáról és hogy talán újra enni kezdjen.
A négy unoka testvér, a gyönyörű környezet és az állat sereglet elvarázsolja a lányt.

Szinte észre sem veszi és szerelmes lesz. A gyerekek egy terror cselekmény miatt magukra maradnak de élvezik az önállóságot, hogy nincs felnőtt aki határokat szabna ennek a mesés nyárnak.
Bár pontos év számot nem ír a könyv, a borítón szerepel, hogy a III. világháború idején zajlik a történet, ahol a gyerek csapat az eldugott kis Angol farmon teljesen magára marad.


Miután egyre kevesebb ennivaló lesz, és egyre gyakrabban zaklatják őket a gyerekeknek már hiányzik egy határozott felnőtt az életükből. Annál is inkább mert Daisy és unoka testvére Edmond tiltott utakra téved. Az első szerelem  minden velejárójától  szenved és lángol a két tizenéves-nekem a könyvben csak ez a része volt kérdőjeles. Semmi közelebbit sem tudunk meg róluk,az érzéseikről.
A háború kiteljesedik a gyerekeket elszakítják egymástól. Daisy a kilenc éves Piperrel marad, akik a sok-sok sodródás után úgy határoznak,hogy hazamennek a fiúkhoz....

Nem egy vaskos könyv, mégis hihetetlen mennyi történés fér bele.


 Nagyon tetszett,hogy bár tizenévesekről van szó mégis a vidéki életnek köszönhetően milyen önállóak. Tudják,hogy nem a dobozban terem a tej, és azt is, hogy vigyázniuk kell a kisebbekre. Teljesen természetes,hogy gondoskodniuk kell a farmról a kertet is beleértve. Daisy nem is sejtette,hogy a nehéz hónapok alatt milyen hasznát veszi majd a cserkész tudásának. A lány szarkasztikus humora végig jelen van a könyvben, nagyon tetszett minden megszólalása.
A könyv remekül érzékelteti,hogy a háború bármikor is tör ki az emberek ugyanúgy lesüllyednek az állatok szintjére, és ugyanúgy minden nap meg kell küzdeni a túlélésért.
Daisyt ,Edmondhoz fűződő szerelem tartja életben. Hat év múlva visszatér a házba ahol éjszakákon át ölelték egymást...

"Elmondom,mi történt. Itt és most-az én könyvemben."

Nagyon szép,kedves,szomorú, megható történet. Hangulatában nagyon hasonlít a Nyáron történt-hez, bár teljesen más a két sztori. Nagyon olvastatja magát,nekem két délután elég volt hozzá.
A borító nekem nagyon tetszik, a kiadónak sikerült olyan borítót terveznie ami tökéletesen tükrözi a könyv mondanivalóját, és közben nagyon mai és modern is.



Értékelés:
5 cseresznye az 5-ből!!!

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszi, hogy Molyon linkelted ezt a bejegyzést. :-) Tezsett, és közelebb kerültem a döntéshez is! ;) Annak mg örülök, hogy neked tetszett a könyv, remélem, nekem is fog, ha majd kézbe veszem.
    Üdv.:
    Atrix Wry

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm, hogy elolvastad :-) És jó olvasást majd hozzá!! :-)

    VálaszTörlés