2020. március 2., hétfő

Emma Donoghue: A rokon


 "Az utazásban pont az a lényeg, hogy megtanuljuk:nincs olyan, hogy normális."

Nagyon vártam ezt a könyvet, a szerző nekem már bizonyított. és nemcsak abban, hogy jókat ír. Tetszik, hogy mindig új témákhoz nyúl. Korábbi két kedvencem tőle  A csoda és a  Hétpecsétes titok -mindkettő zseniális.

A mostani regénye egy nyolcvanéves idős férfi, és egy égből pottyant  tizenéves rokon története. Nemcsak a generációk közötti ordító különbségekre világít rá a történet, de a nyugdíjas professzor Noah múltjából is felbukkan egy izgalmas szál.

Noah élete minden fontos szereplőjét elveszítette. Felesége és húga halála után már csak az emlékei maradtak. Kerek születésnapjára meglepi magát egy Nizzai úttal. Még húgával tervezgették a nagy utazást, hogy újra láthassák gyerekkoruk színhelyét.
Húga hagyatékát rendezgetve anyjuk holmija között furcsa fényképekre bukkan.

Nizzába az elveszettnek hitt unokaöccsével érkezik, a kényszerű együttlét mindkettejüket próbára teszi. A fiú apja halott, anyja börtönben ül.
A két leharcolt ember próbálja kihozni a maximumot az együtt töltött időből.

Ahogy egyre több helyszínt és szereplőt azonosítanak a rejtélyes képekről, úgy csapnak össze a hullámok Noah feje felett. Persze saját vívódásai közepette sem feledkezhet meg Michael-ről, akinek éppen olyan bizonytalan a jövője, mint amilyen Noah családjának a múltja.

"Noah a sötétben feküdt, türelmes, megszállott ügyészként gyűjtötte a bizonyítékokat a saját édesanyja ellen." 

Nem szeretnék mindent elárulni a történetről. Annyi biztos, hogy ezen történet alapján biztos, hogy sokféleképpen meg lehet menteni egy embert.

Az hogy mennyi mindent ad az olvasás az embernek, mi sem bizonyítja jobban mint a sok összefüggés, szereplő amire/ akikre rá lehet csodálkozni. Például a könyv megemlíti Man Ray nevét, én pedig nagy örömmel konstatáltam, hogy tudom ki az, hiszen a korábbi olvasmányom- A fény kora -  egyik főszereplője Man Ray volt!!!

Értékelés:
4 megmentett cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése