2021. február 5., péntek

Kelly Harms: Amy Byler megkésett élete

               "Néha egy könyv más emberek problémáiról sokkal jobb, mint a saját problémáink."


Amy egyedül neveli két gyerekét miután férje egy nap úgy dönt kiszáll az életükből. Eltelik három év, és megjelenik a férj..

       "Minden pontosan ott van, ahol hagyta. Még én is."

Mi történt a három év alatt? Miért lépett le? És miért jött vissza?

Ezen a nyáron Amy-nek lehetősége lesz egy hétre kikapcsolódni New Yorkban a munkájához kapcsolódó továbbképzésen, amíg férje a bűnbánó apát játssza. Amy könyvtáros és óriási elánnal veti bele magát mindenbe ami könyv, olvasás. Lányának listát hagy a nyári szüneti olvasmányokkal. (A lista a teljesség igénye nélkül: Éhezők viadala, Eleanor és Park, Könyvtolvaj, Alkonyat, Öt nap Párizsban.)

Az ember több okból olvas. Vigasztalást remél, tanul, okul, kíváncsi mások hogyan oldják meg a problémáikat, menekül, vagy éppen kikapcsolódik. Ugye attól függ milyen műfajt választunk.

Ettől a könyvtől egyrészt vigaszt meríthetnek az egyedülálló szülők. Okulhatnak a nők, és nem utolsó sorban reményt is ad, hogy a sok kacskaringó után rálelhetünk a helyes útra. Vicces, mégis véresen komoly problémákat feszeget a szerző. Szerintem sokkal gyakoribb mint gondolnánk, hogy az egyik félnek az a megoldás a problémákra ha kilép a közös életből.

Ez önmagában is gyáva és szívtelen megoldás. Ha pedig gyerekekről van szó még inkább szívfájdító az egész. Szerintem Amy férjének a viselkedésére nincs mentség. Lassanként kapunk teljes képet arról, hogy min ment át egyedül Amy.

A New York-i út, a kétség, hogy hogyan tovább. Mindez kellően megágyazva humorral, hogy ne legyen annyira kétségbeesett az egész. A borító színe nagyon optimisták, jóval nehezebb a tartalom mint ahogy azt sugallja.

Néha mérges voltam Amyre, attól függetlenül, hogy tudom milyen több évtizedes kapcsolatban élni. Annyi bántást kapott, annyiszor hagyta cserben a párja, hogy én egy pillanatig sem hezitáltam volna, főleg ennyi éven át nem. 

Nagyon ajánlom olvasásra minden nőnek.

Értékelés: 4 útjára engedett cseresznye a 4-ből!!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése